Zit je eindelijk met je voeten in de branding, zon op je gezicht en verstand op nul, krijg je dat: ergernis, frustratie en slaande ruzie op vakantie. Het laatste waar je op zat te wachten, maar voor veel stellen een feit. Waarom gebeurt dit toch zo vaak?

Vakantie is een test voor je relatie

Samen op vakantie is de ultieme relatietest, wordt weleens gezegd. Lang weggestopte irritaties krijgen ineens ruim baan omdat je er nu eindelijk tijd en ruimte voor hebt. Daarnaast zijn de verwachtingen op vakantie vaak hooggespannen: nu gaan we het leuk hebben jongens! Die druk legt een vergrootglas op alles wat je toch al vervelend vond. Hoe hou je de vakantie ruzievrij?

5 tips voor een vakantie zonder ruzie

1. Bespreek alles vóór de vakantie

Klaar de lucht op tijd. Het vergt wat moed, maar alles wat je dwarszit komt er toch wel uit. Dan kun je het beter al achter de rug hebben en opgeruimd op vakantie gaan! Ook is het slim om jullie vakantieverwachtingen ruim voor vertrek te bespreken. Dan hoef je niet ter plekke tijdens een steile klim te ontdekken dat je partner de die-hard wandelroute wil lopen, terwijl jij gepland had om tegen lunchtijd alweer gestrekt op het strand te liggen.

2. Pas op voor JZTMWD

Je Zou Toch Moeten Weten Dat. Een van de grootste valkuilen in elke relatie. We gaan ervan uit dat onze partner ons nou wel kent en dus moet weten waar we behoefte aan hebben. Als dat niet het geval is, kunnen we daar boos en teleurgesteld van worden. Ga liever uit van het omgekeerde: je partner kan niet ruiken waar jouw behoeftes liggen, ook al heb je dat al zo vaak gezegd. Zeg dus niet als jullie elke dag op hetzelfde strand belanden: “je weet toch dat ik naar Kreta wilde om de ruïnes te gaan bezoeken”, maar zeg: “ik wil graag de ruïnes bekijken, wanneer zullen we dat doen?”

3. Let op je taalgebruik

Nog zo’n veelgemaakte fout: “jij wil altijd alleen maar saaie kerkjes bezoeken”. Deze zin begeeft zich op alle manieren op glad ijs. Het begint al met ‘jij’. Dikke kans dat daar een oordeel op volgt. En ja hoor: iemand voor de voeten werpen dat zijn favo vakantiehobby saai is, helpt niet bepaald bij het creëren van sympathie voor jouw standpunt. Ook het woord ‘altijd’ is niet handig. Dat is een overtrokken beschuldiging die eigenlijk altijd onterecht is en de ander geheid zal kwetsen of laten steigeren of kwetsen. Wat kun je beter doen? Begin je zin met “ik” en deel alleen wat jouw behoeftes zijn. “Ik heb vandaag zin om naar het strand te gaan, ga je mee?”.

4. Wil je gelijk of geluk?

Voor de derde keer slaat je partner jouw goede raad in de wind en rijdt wederom de juiste afslag voorbij. Nu komt het er op aan: wil je gelijk of wil je geluk? Als je gelijk wilt, moet je vooral jouw waarheid gaan verkondigen: “je bent koppig, opgefokt, kan geen kaart lezen en je rijdt nu alwéér verkeerd”. Als je geluk wilt, gooi je geen olie op het vuur. Geen verwijt, geen oordeel, geen irritatie. Help liever rustig bij het vinden van de juiste route. Het is het niet waard om van zulke dingen een big deal te maken.

5. Accepteer dat het ook op vakantie niet altijd leuk is

Kunnen jullie het niet eens worden? Agree to disagree. Je hoeft niet per se alles uit te praten. Je hoeft niet alles samen te doen. Je hoeft het niet overal over eens te zijn. Tel eens tot tien, wees de eerste die weer iets liefs zegt en slaap er eens een nachtje over. Een groot probleem bij ruzies is dat de escalatie meestal erger is dan de aanleiding. Vakantie zou leuk en ontspannen moeten zijn: pas dit principe ook toe op ruziemaken!

Heb jij ook weleens ruzie op vakantie en hoe ga je daarmee om? Deel het met ons in de comments!