Twijfelen aan je relatie

“Hou ik wel van hem?” vraagt Anita zich af, “als ik niet de behoefte voel om elke dag contact te hebben?” Met Anita zijn er vast en zeker nog veel meer mensen met twijfels over hun relatie (in de dop). Als je graag je spijkerbroek aantrekt, terwijl je weet dat hij het leuk vindt als je je opdoft – hou je dan genoeg van hem? Wanneer is er genoeg liefde voor een geslaagde liefdesrelatie?

Als ‘houden van’ niet genoeg is.

Allereerst is het belangrijk om het ‘houden van’ en de autonomie die voor jou belangrijk is van elkaar te onderscheiden. Het één is geen gevolg van het ander. Stel jezelf de vraag afzonderlijk: hou je van hem, als je kleding en woonsituatie er even niet toe doen? Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen!
Als ‘houden van’ niet genoeg is.

Er bestaat meer dan alleen houden van

Het dragen van een spijkerbroek zegt niets over jouw liefde voor hem, maar samenwonen – en andere praktische relatiedingen – zijn wel degelijk van invloed op het slagen van een relatie. Ongeacht wederzijdse liefde! Voor een geslaagde liefdesrelatie is naast ‘houden van’ ook overeenstemming nodig over de ‘praktische vormgeving’ van een relatie. Er zijn genoeg mensen die veel van elkaar houden, maar er in de praktijk niet samen uit komen.

Relatietwijfels oplossen

Wij zeggen niet dat LAT-relaties niet werken of dat samenwonen goed of slecht is. Het gaat erom dat je allebei hetzelfde wilt. Laat de liefde buiten beschouwing als je samen het praktische bespreekt. Verschil je sterk van mening? Dan gaat de relatie niet werken, ook al hou je ‘genoeg’ van hem. Om relatietwijfels op te lossen is het dus vooral belangrijk de liefde los te koppelen van de praktische voorwaarden. Soms is houden van echt niet genoeg!

Hoe besefte jij dat je genoeg van je partner houdt? Heb je goede aanvullende tips? We lezen ze graag terug in de comments!