Wat is het allerergste dat er kan gebeuren als je voor jezelf begint? Dat het niet lukt en je na een tijdje op zoek moet naar een vaste baan. Valt best mee toch, dus begin gewoon! Deze 6 tips helpen jou om je dromen waar te maken.

Wat is het aller-allerergste dat er kan gebeuren als je voor jezelf begint? Dat het niet lukt en je na een tijdje op zoek moet naar een vaste baan. Valt best mee toch, dus waarom zou je niet starten? Hieronder vind je alvast 6 tips die jou kunnen helpen je dromen waar te maken. 

1. Beperk je kosten 

Zorg dat je je maandelijkse kosten zoveel mogelijk omlaaghaalt en bouw een buffer op. Dit geeft je meer rust en tijd om alles op te zetten en gericht opdrachten aan te nemen zonder dat je in geldnood raakt. Verhuis desnoods naar een kleiner huis, ga minder vaak uit eten, laat die nieuwe schoenen in de winkel staan. Je moet er iets voor over hebben!

2. Schrijf een plan 

Een ondernemingsplan schrijven klinkt als een saai klusje, maar het is wel een hele goede investering! Als je het goed aanpakt heb je meteen content voor je website en social media, heb je precies op papier (en in je hoofd!) wat je gaat doen en kan je op financieel vlak beter inschatten wat je aan moet passen bij tip 1. 

3. Praat met mensen

Hoe heb jij de laatste keer een restaurant uitgekozen? Grote kans dat het je is aangeraden! Zo werkt het ook met freelancen, dus zet je netwerk in werking. Ik heb tips gevraagd van andere freelancers, recruitment experts ingeschakeld om te sparren over mijn verhaal, mijn website en mijn cv, contact opgenomen met oud-werkgevers en –collega’s voor referenties, persoonlijke e-mails gestuurd om contacten te laten weten wat ik aan het doen was en vrienden ingeschakeld om feedback te geven. Niet alleen was het heel nuttig, ook was het een leuke manier om te kijken hoe het gaat met mensen die je niet meer dagelijks spreekt.

4. Kijk om je heen

Hebben mensen jouw product of dienst echt nodig en zit er ook toekomst in? Het openen van de zoveelste wafeltent in Amsterdam klinkt misschien leuk, maar over een tijdje werk jij je een slag in de rondte en zijn ook alle toeristen die wafels zat: niet de bedoeling! Kijk dus goed waar behoefte aan is en hoe je daarop in kan spelen. Is een manager slecht bereikbaar en wordt je niet teruggebeld? Goede kans dat de beste man/vrouw wel een freelance office manager kan gebruiken. Zoek je kansen!

5. Doe het veilig

Helaas is niet iedereen altijd even aardig en eerlijk zoals jij en kunnen er altijd misverstanden ontstaan. Zorg daarom dat je op de achtergrond alles goed geregeld heb. Laat een jurist algemene voorwaarden opstellen, denk goed na over je bedrijfsvorm, regel je verzekeringen bij een professional en wees duidelijk en eerlijk bij opdrachtgevers over de beoogde resultaten en jouw verwachtingen.

6. Terug naar DE VRAAG 

Iets nieuws beginnen is altijd een grote stap en heeft vooral inzet nodig. Door meningen van andere mensen of je eigen gepieker kan je soms het zicht op het doel kwijtraken. Dat is heel normaal, maar bedenk weer op zo’n moment wat het ergste is dat er kan gebeuren als het niet lukt. Juist, zo erg is het niet. En dit gaat je sowieso lukken met een beetje doorzettingsvermogen en een goede basis – op naar stap 1!

Heel veel succes!!

Raquelle is gastblogger voor 365 Dagen Succesvol en blogt op persoonlijke titel. Kijk hier voor de website van Raquelle

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!