Volgens David Lindberg, die dit filmpje maakte en er tekst van filosoof, schrijver en spreker (o.a.) Alan Watts in gebruikte, zouden we het leven meer moeten zien als muziek en minder als reis.

 

De weg is belangrijker dan het doel

Het probleem, zegt hij, zit hem in het idee dat je ergens naartoe moet. Als je steeds een doel hebt, ben je alleen maar bezig met een eindpunt en niet zo zeer met de weg ernaartoe. Als muzikanten dat zouden doen, zouden de beste dirigenten diegenen zijn die het orkest zo snel mogelijk de finale laten spelen. Mensen zouden alleen nog maar naar concerten gaan om een laatste, krakende noot te beluisteren. Gek toch?

Hetzelfde met dansen: je kiest geen punt in de kamer waar je naartoe gaat bewegen. Maar: ‘the whole point of dancing, is the dance.’ Het bezig zijn met het dansen – meer in het moment zijn kan bijna niet. Toch hebben wij mensen de neiging om ons blind te staren op een eindpunt; het dient als motivatie, als stok achter de deur, als schop onder je kont. Maar wat ligt er achter dat eindpunt?

Zing, of dans, nu de muziek nog speelt

Juist: niks. Een volgend doel. De dood, misschien. Ben je daar gelukkiger? Niet per se. Volgens Lindberg zouden we het leven dus minder moeten vergelijken met een reis en meer moeten zien als een muziekstuk. Spelen zul je! Want:

‘It was a musical thing, and you were supposed to sing, or to dance while the music was being played.’

Bekijk de hele video hier:

Zeg eens eerlijk: verandert dit hoe jij naar je leven kijkt? Ga je misschien wat meer in het moment leven, wat minder bezig zijn met een doel? Deel het hieronder met ons!

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!