Verdienen wat je waard bent. Of je dat doet binnen je eigen bedrijf of met veel passie voor een werkgever, het is nu eenmaal fijn als je inzet beloond wordt en je daar een goed gevoel over hebt. Geld is immers niet vies, maar belangrijk: het zorgt ervoor dat je de belangrijke en de leuke dingen in je leven kunt blijven doen. 

Je zou kunnen zeggen dat de antwoorden op de volgende vragen je kunnen helpen om zakelijker te zijn. Zakelijk zijn is niets anders dan duidelijk zijn. De antwoorden op deze vragen kunnen je bijvoorbeeld helpen wanneer je van baan gaat wisselen en opziet tegen de salarisonderhandelingen. Of: wanneer je in de verleiding wordt gebracht om minder geld te vragen voor een hele leuke opdracht. Nog een goeie: klanten die zeggen dat je producten te duur zijn.  

De volgende twee vragen liggen aan de basis van geld verdienen met je passie:

  1. Welk probleem los ik (met passie) op?
    Als je weet welk probleem jij voor een klant, opdracht- of werkgever oplost, is het een stuk makkelijker om te bepalen wat je ervoor vraagt om dit te doen. Bedenk dus voor jezelf welk probleem jij kunt oplossen door te doen wat jij het liefste doet. Voor elk probleem is een oplossing te bedenken, dus andersom geldt dat ook!

  2. Wat is de oplossing van dit probleem waard?
    Je kunt het ronduit vragen: wat kost het als ik dit probleem niet oplos? Of, ook leuk: reken eens uit hoeveel het bedrijf aan extra winst kan maken als jij het probleem oplost. Knappe opdrachtgever die daar omheen kan kijken!

Nu dat je dit weet: experimenteer. Train jezelf erin om zonder blikken of blozen het bedrag te vragen wat je wilt vragen. Dit kun je doen door het heel vaak tegen je partner te zeggen of door het gewoon een keer bij een klant neer te leggen. Je zult merken dat sommige mensen niet bereid zijn om dit bedrag te betalen. Je kunt je dan afvragen of je voor hun wilt werken – zeker als andere klanten of opdrachtgevers wel bereid zijn het te betalen.

Drie belangrijke bonuspunten om te onthouden wanneer je hiermee aan de slag gaat:

  • Verdienen wat je waard bent, heeft niets te maken met wat JIJ waard bent. Je eigenwaarde als persoon heeft hier niks mee te maken. 
  • Niet iedereen hoeft ja te zeggen. Sta het jezelf toe dat je niet voor iedereen wilt en hoeft te werken. 
  • Laat de klus dus geen probleem bij jou oplossen, maar bij je klant/werkgever.

Welk probleem zou jij kunnen oplossen als je van je passie je werk zou maken? Deel je reactie met ons hieronder!