Wanneer Anita Elberse, Richard Branson en Bear Grylls komen spreken kan je verwachten dat er wat te leren valt. Niets was minder waar toen ik afgelopen dinsdag plaatsnam in het Ziggo Dome voor Inspiration 360. Een groots businessevenement voor ondernemend Nederland met sprekers op wereldniveau!

Richard Branson (top-zakenman)

Hij noemt zichzelf doctor yes. Hij zegt eerst ja en gaat dan pas nadenken, en gaat er dan nog steeds voor. Hij zegt “the greatest entrepreneurs are optimists.” Je moet wel optimistisch zijn als je overal ja op zegt. Ik geloof hier zelf ook in, als je optimistisch bent, zie je kansen waar anderen problemen zien. En kan je dus makkelijker ja zeggen. Zo besloot hij ja te zeggen tegen het kopen van een vliegtuig, waardoor hij later een hele vliegmaatschappij kon beginnen.

Hij kon het tegen grotere maatschappijen opnemen omdat zijn kwaliteit dusdanig was dat er een groot verschil gemaakt kon worden met andere maatschappijen. Dat is volgens hem de sleutel tot succes als je concurreert met grote partijen, als je iets wezenlijk anders kan doen. Zo is concurreren met Coca Cola haast onmogelijk, omdat je nooit een groot verschil van kwaliteit of smaak voor elkaar kan krijgen bij het product cola.

Bear Grylls (de ultieme survivalman)

Deze man raakte me! Hij sleurde ons mee in zijn verhaal over hoe hij, anderhalf jaar na het breken van zijn rug op drie plaatsen, de top van Mount Everest kon bereiken. Dit ging letterlijk met vallen, en opstaan, en nog veel meer vallen. Hij moest een hele dag klimmen om aan een nieuwe hoogte te wennen, en daarna weer een groot deel van die geklommen meters opgeven om terug te keren naar een lagere hoogte. Dat omhoog en omlaag bewegen kan je heel goed vergelijken met het opzetten van je business.

De weg naar succes is nooit lineair, dus ook het beklimmen van de hoogste berg van de wereld niet. Hij vertelde nog iets wat je goed kan vergelijken met het slagen of falen van een onderneming. Namelijk de laatste loodjes, honderd meter voor het bereiken van de top van de berg. Hij leefde daar vanuit twee zuurstoftanks en zijn lichaam was al aan het afsterven omdat je op die hoogte niet kan leven.

Op dat punt, toen hij eigenlijk niet meer kon moest hij nog over een richel heen die volledig uit ijs bestond. Even daarvoor was er een stuk ijs tussen zijn voeten weggevallen waardoor hij tussen zijn voeten een gat zag van drieduizend meter diep! Die laatste inspanning, die onneembare richel, moest genomen worden om te kunnen slagen en succesvol te zijn. Zo gaat het met het behalen van je eigen succes ook. Je moet net dat beetje extra geven waar andere mensen op zouden geven.

Bear zegt “the difference between ordinary and extraordinary is just that little word extra. You must give that little bit of extra to succeed.” Dus als je uitzonderlijk en succesvol wil ondernemen moet je net dat beetje extra geven waar anderen op zouden geven. Dat bepaalt of je succesvol bent of keihard faalt.

Anita Elberse (hoogleraar aan de Harvard Business School)

Anita is ontwapenend. Ze noemt namen van entertainers aan wie zij les geeft en laat foto’s zien van zichzelf met onder andere Dwayne “The Rock” Johnson en basketbal legende LeBron James. Ze vergelijkt de verschillende strategieën van de top van de entertainmentbusiness en komt tot de conclusie dat die strategieën ook werken bij andere topondernemingen.

Het belangrijkste wat ze ons meegeeft is dat je bereid moet zijn om keihard te falen, om er vol voor te gaan zonder zekerheid. Het is een mythe dat een kleinere gok veel veiliger is, want de kans om dan te falen is vele malen groter dan wanneer je er vol voor gaat. Ook Anita vertelt dat net voor de laatste richel, na de laatste nee, er toch nog een ja kan komen. Het gebeurt zo vaak bij bedrijven die succesvol zijn dat het, om in filmquotes te blijven hangen, net voor de zon opkomt het donkerste is. Dus houd vol!  

Conclusie

Voor mijzelf is dit DE bevestiging om te doen wat nodig is. Ik raak mijn baan kwijt per 1 december. Ik ga al mijn schepen achter mij verbranden en mij vol storten op mijn eigen coachingsbedrijf. Ik schijt zeven kleuren stront bij dit idee! Maar door dit grove geweld van deze sprekers, die weten waar ze het over hebben, kan ik niet anders dan ervoor gaan. Ik zeg JA, en ook als die laatste richel komt ga ik er alles aan doen om er overheen te komen, om te overwinnen, om extraordinary te zijn. Ik ben bereid om keihard te falen en op mijn bek te gaan. Maar ik geloof, ik geloof in mezelf en ik geloof erin dat het goed komt, hoe dan ook. Dus “screw it, just do it!” Aldus Sir Richard Branson.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!