Wat wil je worden als je later groot bent? Op YouTube circuleert sinds een paar weken een filmpje waarin de Engelse acteur Idris Elba precies deze vraag stelt. What do you want to be when you grow up?

De reacties van de mensen tegenover hem zijn onbetaalbaar. Want, voor de duidelijkheid: hij vraagt het niet aan kleine kinderen. Hij vraagt het aan ons. Aan jou en mij. Aan vrouwen van veertig en zestig. Aan mannen van vijfenvijftig, of achtendertig. 

Je ziet de kortsluiting in hun ogen. Wat ik wil worden? Als ik groot ben? De vraag is ons zo bekend, dat het een vreemde vraag is geworden. Ik ben toch al groot? En ik ben toch ook al iets geworden? Of niet?

Een diploma vol leugens

Voor kinderen is het eenvoudig. Ze worden stewardess. Of astronaut. Of voetballer. Of juf. Ze weten zeker dat dit zal gebeuren als ze groot zijn. Want: waarom niet? 

En allemaal bereiken we de dag dat we stoppen met die droom. Omdat we het niet realistisch vinden. Of omdat we nu eenmaal andere verantwoordelijkheden hebben gekregen. Omdat we zijn gestopt onszelf te geloven.

Waar we onszelf als kinderen nog konden zien als iets dat groeit, dat verandert, dat nog alles kan worden, besluiten we op een volwassen dag het tegenovergestelde: ik ben af. Mijn opties zijn beperkt. Stef Bos zingt: "Is dit nou later? Een diploma vol met leugens, waarop staat dat je volwassen bent?”

Een klein gedachten-experiment:

  1. Ga op een rustige plek zitten en doe je ogen dicht.
  2. Adem 10 keer diep door je neus in en adem door je mond uit.
  3. Vergeet hoe oud je bent of wat je allemaal weet. En welke paden je allang hebt afgesloten.
  4. Besluit dat je niet halverwege je leven bent, maar juist aan het begin van je leven staat en alle jaren die voor je liggen nog niet eerder zijn gebeurd. 
  5. Stel je voor dat Idris Elba tegenover je komt zitten en aan je vraagt: wat zou je later willen doen, als je groot bent?
  6. Belangrijk! Deel vooral je inzichten en dromen anderen.

Door je dromen en inzichten met andere te delen en de inzichten van anderen te lezen krijg je nog meer nieuwe en vaak onverwachte inzichten die je verder helpen op weg naar een nieuwe baan waar je wel gelukkig van wordt en energie uit haalt. 

Onze grote droom is dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Geen idee of dat realistisch is en geen idee hoe we dat precies gaan bereiken. En weet je, dat geeft ook niet. Want niet weten waar het schip strandt, is minder erg dan de boot missen.