Wellicht heb je het zelf ook wel eens meegemaakt; een brainstormsessie waar nauwelijks goede ideeën uit voortkomen. Met deze 3 tips ben je zeker van succesvolle resultaten.

Om creativiteit écht bewust in te zetten, en daarmee samen of alleen persoonlijke groei en/of duurzame ontwikkeling mogelijk te maken, is het belangrijk de fases, regels en valkuilen tijdens het proces goed te kennen. Elke fase heeft zo zijn eigen do’s en dont’s en hoe beter je die kent, hoe groter de kans op slagen.

Tijdens de fase van het divergeren (ook wel brainstormen, out of the box-denken of lateraal denken genoemd), waar je zoekt naar méér mogelijkheden voor een probleemstelling of concreet verlangen, is het “loslaten van je oordeel” zo’n gouden regel.

Het loslaten van je oordeel is tijdens het zoeken naar meer en betere mogelijkheden een cruciale succesfactor. En toch wordt deze wet met grote regelmaat overschreden. Mensen denken dat ze wel even snel een ‘creatieve sessie’ met elkaar kunnen beleggen, maar negen van de tien keer geven die bijeenkomsten meer frustratie dan energie, omdat er (meestal onbewust en onbedoeld) toch geoordeeld wordt.

De regels kennen is dus heel belangrijk, maar voor iedere brainstormsessie een externe begeleider inhuren die het proces bewaakt, is niet goedkoop. Daarom is het het beste om het zelf te leren en oefening baart kunst! 

Ik geef je 3 gouden tips om oordelen te voorkomen tijdens het divergeren, die het verschil maken of je alle aanwezige denkkracht maximaal benut. Alleen dan levert het mogelijkheden op die ook echt energie geven en mensen motiveren hun comfortzone los te laten. Want daar gaat groei en ontwikkeling uiteindelijk om… 

Tip 1. Spreek af: we zitten nu in de divergerende fase

Je oordeel uitstellen is belangrijk, maar alléén in deze fase. Als anderen zich daar niet bewust van zijn, en deze regel niet kennen, is het gedoemd te mislukken. Er zijn altijd collega’s die zich uiterst ongemakkelijk voelen in dit stadium omdat er zoveel schijnbaar onzinnige en onmogelijke dingen worden geroepen.

Stel ze gerust, geef aan dat die bezwaren terecht zijn, maar dat ze in een later stadium echt aan bod komen en nu niet zinvol zijn. En vooral: nodig ze uit om toch mee te doen met het out of the box-denken.

Tip 2. Check ook bij jezelf: doe ik aan zelfcensuur?

Vaak begint het al bij hoe je over je eigen ideeën oordeelt. Hoe langer ik dit werk doe, des te bewuster zie ik hoe vastgeroest bepaalde overtuigingen ook in mijn eigen denken zijn. Zonder dat ik het door heb, heb ik bepaalde ingevingen in een brainstormsessie toch niet gedeeld. Ongemerkt maken gedachtes als “Dat zullen ze wel gek vinden,” of “Nee joh, dat kan echt niet,” of “Dat heeft er toch helemaal niets mee te maken” dat ik een idee binnen een milliseconde weer wegstop. Funest voor de resultaten van het proces.

Door het vele oefenen word ik me gelukkig steeds bewuster van deze valkuilen.  En dat kun jij ook.

Tip 3. Schrijf alles op

Omdat er niet geoordeeld mag worden, kun je met geen enkele mogelijkheid weten welk idee het meeste potentieel heeft om de oplossing voor jouw uitdaging te zijn. Daarom: schrijf alles op! Brainstorm je in je eentje, misschien wel tijdens een wandeling, in de trein of gewoon achter je bureau? Zorg dat je altijd een pen en boekje bij je hebt. Geen idee mag in deze fase verloren gaan.

Brainstormen met een groep mensen? Zorg dat er flip-overs zijn. En goede stiften. En ruimte om alle flaps op te hangen en zichtbaar te houden. Wijs vervolgens één of twee mensen aan die alles opschrijven en zorg ervoor dat iedereen die iets roept gehoord wordt. Sla niemand over. Denk nooit “Och, zoiets hadden we al” en betrek ook de mensen die je naar adem ziet happen maar vervolgens niets zeggen. Daar zitten vaak de pareltjes.

Heb je het gevoel dat je dit allemaal al doet, maar dat de brainstormsessies toch niet voldoende opleveren?

Wat er aan de hand kan zijn, is dat het probleem dat je probeert op te lossen, niet het echte probleem is, of dat de betrokkenen nog onvoldoende begrijpen waarom het opgelost dient te worden.

Het kan ook zijn dat de opvolging van de brainstormsessie niet voldoende helder is en er bij het kiezen en de uitvoering te weinig rekening wordt gehouden met de angst en frustratie die altijd de kop opsteken bij het loslaten van comfortzones.

Van belang is dus het creatieve proces van voor tot achter goed te doorlopen. Divergeren is daar maar een onderdeel van.

Erna is gastblogger voor 365 Dagen Succesvol en blogt op persoonlijke titel. Kijk hier voor de website van Erna.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!