Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Elk jaar maak ik enthousiast een lijstje goede voornemens. Dit jaar ga ik namelijk echt afvallen, een blog starten en elke week op visite bij mijn ouders. Een nieuw lijstje betekent ook de confrontatie met het oude lijstje. Verdacht vaak staan er dingen op die vorig jaar ook al op de lijst stonden. En het jaar daarvoor… Waarom is afhaken zo veel makkelijker dan doorzetten? En hoe zorg je er nu voor dat je het wel volhoudt? Door het leuk te maken! We zetten een aantal tips om je doorzettingsvermogen te verhogen op een rij. 

Tip #1: richt je op de toekomst

Formuleer een intentie die gericht is op de toekomst in plaats van het verleden. Dat je óóit hebt besloten dit te doen, werkt niet motiverend. Het voelt eerder als een moetje. Als je je op de toekomst richt, zit er een belofte in. Bijvoorbeeld, stel jij wilt regelmatig sporten. Bedenk dan wat het je oplevert als je dat doel haalt. Hoe voel je je of wie ben je dan? Het zit 'm dus in het positief formuleren van je doel. Dus niet: ‘Ik moet vaker sporten...’ Maar: ‘Ik sport twee keer per week omdat ik het belangrijk vind om goed voor mezelf te zorgen en me dan lekker voel in mijn lijf.’

Tip #2: gedeelde pret is dubbele pret

De eerste stap die je neemt als je je doel of plan hebt geformuleerd, is het met iemand delen. Zoek iemand met wie je samen gaat sporten. Of als je gezonder wilt eten, spreek met je lief af om doordeweeks samen vegetarisch te koken. Of als je een webshop wilt opzetten, vraag een kennis om een middag per week ergens samen te werken.

Het verhoogt je kans om het doel te halen aanzienlijk als je het samen doet. De ander is namelijk je hulplijn, sparringspartner, stok achter de deur en gezelschap in een. Je krijgt steun als het tegenzit en wordt aangemoedigd. Opgeven wordt dan minder aantrekkelijk, omdat we gezichtsverlies liever vermijden. Plus dat het natuurlijk gewoon gezelliger is dan alleen.

Tip #3: volg een vast ritme

Een ritme betekent dat je in een herhaaldelijk patroon op een vast tijdstip bezig bent met je project. Elke dag, een paar keer per week of maand. Als je maar concreet maakt wanneer en hoe lang je aan de slag gaat. Blok het in je agenda en hou je stipt aan de geplande tijden. En niet langer doorwerken! Zelfs niet als het zo ontzettend lekker gaat dat je de nacht wilt doorhalen. Door het vaste ritme kweek je een gewoonte en dat maakt doorzetten makkelijker.

Tip #4: plezier is het toverwoord

Voeg zo veel mogelijk ingrediënten toe die het leuk maken om met je project bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de materialen waarmee je werkt. Koop toffe sportkleren of een mooi notitieboekje voor je aantekeningen. Bedenk wat de allerleukste plek is om aan je project te werken. Het café in het park bijvoorbeeld met de Italiaanse koffie en uitzicht op bomen. Probeer aan al je zintuigen te denken. Van visueel tot geluid, geuren tot smaak. En natuurlijk de mensen met wie je samenwerkt. Wat het nog leuker maakt zijn beloningen. Verdeel je doel in kleinere stappen en koppel aan elke stap een beloning. Dat werkt bevestigend en helpt om door te zetten.

Tip #5: sjaak afhaak

Wanneer dreigt sjaak afhaak? Het grootste risico loop je op een moment dat je kritiek krijgt, je afgewezen voelt of stress ervaart. Deze afhaakfactoren vatten we samen als CRAP: criticism, rejection, assholes en pressure. Wees voorbereid, want er komt gegarandeerd CRAP op je weg! Vaak juist als dingen lukken. Voor je omgeving kan het confronterend en bedreigend zijn als je in beweging komt en ontwikkelt. Als mensen zelf niet groeien, worden ze in verhouding tot jou kleiner en dat voelt niet fijn. Dus krijg je kritiek en afwijzing. En je krijgt stress. Omdat het niet lukt, of juist wel en je een tandje harder moet. Bereid je hierop voor. Bedenk voor welke CRAP jij gevoelig bent en van waar of wie die zou kunnen komen. Als je daarnaast alle tips goed hebt geïntegreerd, kun je erop terugvallen.

We zetten de doorzettips nog even op een rij zodat jij je doel afhaak-proof kunt maken. Komt 'ie:

  1. Formuleer je doel, project of plan gericht op de toekomst en hoe jij je voelt als het lukt.
  2. Maak iemand deelgenoot van je project.
  3. Bepaal tussendoelen, kleinere stappen op weg naar je grote doel.
  4. En bedenk voor elk tussendoel een superleuke beloning.
  5. Bepaal een ritme waarin je aan het project gaat werken.
  6. Voeg zo veel mogelijk plezier toe!
  7. Bedenk welke CRAP je gaat krijgen.

Heb jij nog andere tips die helpen met doorzetten? Deel ze in de comments!