Misschien herken je dit wel: je hebt van die vrienden waarbij het altijd lijkt alsof jij het meeste initiatief neemt om af te spreken en leuke dingen te doen. Ze bellen nooit (meer) uit zichzelf en altijd als jij belt, lijkt het alsof ze iets beters te doen hebben. Herkenbaar? Dan wil je deze video zeker niet missen.

In deze video beantwoorden we de vraag van Kiki. Zij stuurde:

"Ik heb een groep vriendinnen die ik al ken sinds de basisschool. De laatste jaren is onze vriendschap behoorlijk veranderd, ik ben steeds degene die initiatief neemt om dingen te doen samen. Ik heb het gevoel dat ik geen prioriteit meer ben voor ze en dat ze steeds andere dingen te doen hebben. Dit beïnvloedt mijn stemming en mijn humeur, ik word er ongelukkig van. Hoe ga ik hiermee om?"

Is het een vriendschap of is het een ruilactie?

Veel relaties, zo ook vriendschappen, bestaan uit ruilacties. Je geeft iets (tijd, aandacht, liefde) en verwacht daar iets voor terug (goedkeuring, aandacht, toestemming). Als je de vriendschap echter zo invliegt, is ‘ie alles behalve onvoorwaardelijk. Terwijl de enige vorm van echte liefde, onvoorwaardelijke liefde is! Dit houdt in dat je niks verwacht, al helemaal niet “in ruil” voor iets wat jij hebt gedaan of geïnvesteerd in de relatie.

In het voorbeeld van Kiki zien we dat ze een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van haar vriendinnen heeft gelegd: ze heeft haar vriendinnen verantwoordelijk gemaakt voor hoe zij zich voelt. Of ze zich gezien, geaccepteerd, geliefd voelt hangt volledig af van hoe haar vriendinnen met haar omgaan. Maar zulke verantwoordelijkheid kun je natuurlijk niemand opleggen! Dit verklaart misschien zelfs wel waarom ze niet meer opnemen als je belt… Zij weten ook dat je alleen maar iets komt halen, in plaats van dat je als goede vriendin oprecht geïnteresseerd bent in hoe het met hun gaat.

Voel je je afgewezen? Maak jezelf prioriteit

Als je je herkent in de situatie van Kiki kun je het beste dit doen: ga onvoorwaardelijk van je vrienden houden en zorg dat je jezelf prioriteit maakt. Onderzoek hoe goed de vriendschap met jezelf is! Leer onvoorwaardelijk (dus niet als… dan) van jezelf houden en neem de verantwoordelijkheid voor hoe jij je voelt terug in eigen hand. Je wilt voor dit soort zaken niet afhankelijk zijn van anderen, hoe goed je ook bevriend bent met ze.

Laat je vrienden je vrienden zijn, houd van ze en ga met jezelf aan de slag. Daar word je hoogstwaarschijnlijk ook nog eens een leukere vriendin van!

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan