Veel mensen volgen in hun leven een bepaald schema. Je kent het wel: studeren, goeie baan, huisje, boompje, beestje. Maar wie heeft dat schema bepaald? En wat kun je doen wanneer jij niet op datzelfde schema ligt?

In deze video beantwoorden we de vraag van Miriam: ‘ik heb al diverse studies gevolgd, door omstandigheden op werkgebied. Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan, want het is heel goed geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar… ik heb het gevoel dat mijn leven allang ‘begonnen’ had moeten zijn, dat ik niet ben waar ik had moeten zijn. Mensen van mijn leeftijd hebben al een huis gekocht en/of hebben een kind, een goede baan. Ondertussen ben ik nog aan het studeren. Wat doe ik daaraan?’

Newsflash: er is geen schema

Hoe herkenbaar deze vraag voor veel mensen waarschijnlijk ook is, het is een volstrekt zinloze gedachte. Want wie bepaalt of jij ‘op schema’ ligt? Onthoud dit: mensen zijn sociale wezens. We krijgen veel prikkels van ‘hoe het zou moeten zijn’ uit onze omgeving, reclames, films, etc. en we meten ons dus met de mensen om ons heen. Dat is de norm. Maar die norm kan hartstikke willekeurig zijn en hoeft helemaal niet bij je te passen!

Sterker nog: er is geen vastomlijnd plan waar iedereen aan zou moeten voldoen. Het helpt als je dat idee kunt loslaten en het volgende bij jezelf kunt onderzoeken.

Onderzoek je eigen plan

Wat je wilt doen, is eerlijk voelen wat JOUW schema of plan is. Niemand anders dan jij kan dat bepalen! Als je weet wat je plan is, kun je andere keuzes maken en je leven zo inrichten dat je plannen werkelijkheid kunnen worden. Let op: hoe minder ‘eigen plan’ je hebt, hoe verleidelijker het is om je te gaan meten aan de plannen van anderen.

Laat het idee los dat het NU moet. Je hebt voldoende tijd - er schuilt vaak een schaarstegedachte achter het gevoel dat je ‘achterloopt’. Ga ervan uit dat je meer tijd hebt dan je denkt, in ieder geval voldoende tijd hebt om dat te doen wat jij wilt doen. Zet dat wat je voor ogen hebt in de tijd, en doe het lekker op je eigen tempo.

En dan nog iets: je bent aan het proberen om in de groep te passen, maar je bent geboren om het anders te doen! Wees daar dankbaar voor. Je bent bijzonder, mensen zoals jij zijn precies degenen die op de lange termijn het verschil maken. Dus: go for it. Loop je eigen pad en maak je eigen plan!

Heeft dit antwoord je geholpen? Laat het ons weten in de comments!