Wat is oefenen?

Oefenen is een actie herhalen totdat die je beter wordt. Dat werkt omdat oefenen iets doet in je hersenen, zo leren we in deze Ted-Ed video over hoe je effectief oefent. Even wat anatomie: hersenen zijn onderdeel van het centrale zenuwstelsel en bestaan uit grijze en witte stof. De grijze stof verwerkt informatie en bestaat uit de cellichamen van de zenuwcellen, hun vertakte uitlopers (dendrieten) en korte axonen. Axonen zijn de uitlopers van zenuwcellen, dat is waaruit de witte stof voornamelijk bestaat. Deze axonen verbinden verschillende hersengebieden en zenuwcellen met elkaar. Denk aan de route van je hersenen naar je handen of voeten, hoor je later meer over. De witte stof of de axonen zorgen dus voor communicatie. Om de axonen zit een vettige stof genoemd myeline. En dat is het tovermiddel.

Snelle zenuwverbinding

Studies met muizen tonen aan dat de myeline rond de axonen dikker wordt als je een fysieke bezigheid steeds herhaalt. Hoe dikker, hoe beter. Myeline functioneert namelijk als een isolatielaag dus je krijgt een soort supersnelweg.  Een zenuwimpuls die via goed geïsoleerde axonen wordt verstuurd leidt minder onder informatieverlies en het tempo ligt hoger. De boodschap is dus sneller bij haar doel. En dat is best belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan gitaar spelen waarbij een impuls van je hersenen helemaal naar je vingertoppen moet zodat je het volgende akkoord op tijd aanslaat. Of de informatie voor je voet dat die op de rem moet trappen omdat iemand je geen voorrang verleent. Door oefening word je dus sneller en wordt het makkelijker. Maar hoe lang moet je dan aan de bak?

Kwaliteit boven kwantiteit

Of je nou guitar hero wilt worden of tennis kampioen, met 10.000 uur trainen bereik je het niveau van de wereldtop. Dat staat ongeveer gelijk aan tien jaar oefenen. Deze regel stamt uit een onderzoek uit 1993 van de Zweedse psycholoog Ericsson. Hij concludeerde dat oefenen belangrijker is dan talent en dat je 10.000 uur nodig hebt tot meesterschap. Deze regel werd populair door het boek Uitblinkers van schrijver Malcom Gladwell, die ze toepaste op succesvolle mensen als Bill Gates. Inmiddels is duidelijk dat het wat genuanceerder ligt. Een vaardigheid leren is niet puur afhankelijk van de tijd die je oefent. De manier waarop je oefent is ook van invloed op de effectiviteit. Dus wil je de wereldtop bereiken? Of ben je simpelweg wat nieuws aan het leren? Hou je aan deze wetenschappelijk onderbouwde tips, dan heb je echt geen tien jaar nodig.

Zo oefen je effectief:

  • Concentreer je op de taak, minimaliseer elke vorm van afleiding. De grootste boosdoeners zijn je mobiel, computer en ja hoor: Facebook. Uitzetten dus.
  • Doe het in begin rustig aan. Je coördinatie verbetert door correcte herhalingen en dat is in het begin makkelijker als je het langzaam doet. Voer het tempo vervolgens op als het goed gaat.
  • Oefen op een niveau dat je net aankunt
  • In plaats van lang en aan een stuk door te oefenen kun je beter een paar keer per week wat korter herhalen. Frequent en veel pauzes dus.
  • Bonustip: oefen in gedachten! Je vaardigheden blijken daar aanzienlijk door te verbeteren.

Succes! Misschien heb je zelf ook nog trucs om iets te leren. Laat het weten in de comments. En we zijn natuurlijk ook benieuwd wat je aan het leren bent.