Nadat iets is geflopt moet je weer opstaan, doorgaan en van je fouten leren. Alleen dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Los van de schaamte die je kan overvallen, is je brein zo geconditioneerd dat het luistert naar het negatieve en zich vooral dat herinnert. Toch verschillen mensen wel degelijk in de manier waarop ze over mislukkingen denken.

En laat dit is nu belangrijker zijn dan de omvang van je mislukking. Sterker nog, onderzoek van psychologe Carol Dweck laat zien dat wanneer je gelooft dat je er nooit meer bovenop komt je een ’vaste mindset’ hebt. Je vermijdt liever risico’s, fouten en uitdagingen, omdat je er vanuit gaat dat je vermogens toch al vastliggen. Mensen met een ‘groei mindset’ geloven juist dat wanneer zij investeren in zichzelf zij hun kwaliteiten ontwikkelen. Voor wie een ‘groei mindset’ heeft, staat falen dus gelijk aan vooruitkomen. Je bezit dan de gave om op te krabbelen.

Maar hoe dan?

Groeien door te falen

Blijkbaar kun je je brein dus trainen om succesvol met feedback om te gaan. En dankzij psychiater Srini Pillay weet ik voortaan hoe ik dat kan doen. Hij beschrijft in zijn boek ‘Minder focus, meer effect’ verschillende vragen die je jezelf kunt stellen als je wordt geconfronteerd met feedback. Oog in oog met mijn eigen falen, stel ik mijzelf daarom drie vragen die ervoor zorgen dat ik altijd veerkrachtig omga met tegenslag.

1. Is de feedback relevant?
Wanneer je gestrest bent, heeft je brein meer moeite om het kaf van het koren te scheiden. Stel jezelf daarom de vraag of de feedback die je krijgt echt relevant is of dat je hem onterecht als nuttig bestempelt. In plaats van feedback daarom maar gewoon te accepteren, kijk je kritisch wat de feedback je vertelt. Dit helpt je brein feedback minder te dramatiseren. En feedback die niet relevant is, opzij te schuiven.

2. Waarom voel je weerstand?
Wie iets onderneemt, kan nog wel eens weerstand voelen. Dingen die je belemmeren om vooruit te komen kun je, volgens Pillay, in drie categorieën verdelen: mensen, plaatsen en dingen. Dus stel je bent aan het leren om inspirerende artikelen te schrijven. Dan kan de angst je misschien bekruipen dat het je toch niet lukt.

Vraag jezelf wat houdt mij tegen? Zijn dit mensen, plaatsen of dingen? Is het schrijven ingewikkeld (het ding), zit je in een lawaaierige ruimte (de plaats) of word je onzeker van het feit dat zoveel auteurs al succesvolle blogs schrijven (mensen)? Door het inzicht waar het probleem zit, kun je aan de oplossing werken. Gun jezelf bijvoorbeeld rustig de tijd om het schrijven onder de knie te krijgen.

3. Zijn je inspanningen de moeite waard?
Soms willen dingen niet lukken en dat is maar goed ook. Af en toe maakt het universum je gewoon duidelijk dat het tijd is om van koers te wijzigen. Dus wanneer het niet wil vlotten, stel jezelf de vraag of al je inspanningen de moeite waard zijn. Weegt het echt op tegen de tijd die je eraan besteed?

Dus wil je iets hebben wat je niet eerder hebt gehad, doe dan vooral iets wat je niet eerder hebt gedaan. En onthoudt elke keer als je faalt, ben je een stap dichter bij succes!

Wat is jouw grootste eyeopener van dit verhaal. Tof als je je reactie hieronder deelt!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.