Wat kun je doen wanneer je het gevoel hebt dat niets meer lukt? Bekijk de video en ontdek hoe simpel de oplossing hiervoor kan zijn.

Hoe kom ik uit deze negatieve spiraal?

Wat kun je doen wanneer je het gevoel hebt dat niets meer lukt? Bekijk de video en ontdek hoe simpel de oplossing  hiervoor kan zijn. 

Lees mee wat David en Arjan vertellen in de video.

Arjan:  Scott vraagt ons; ik zit in een negatief spiraal, hoe kom ik daar uit?

David: Ik ben geen voorstander van de formulering van je vraag. Ik snap dat het een uitdrukking is van hoe je je voelt. Bedankt voor je vraag in ieder geval. 

Arjan: Wat we vaak doen, misschien herken je dat wel, we een identiteit maken van hoe het met ons gaat. "Ik zit in een negatief spiraal," dan is dat je werkelijkheid geworden. Of bijvoorbeeld; ik ben een twijfelaar. Vanaf dat moment kun je ook geen keuzes meer maken.

Door er dat soort woorden aan te geven wordt het voor onszelf ook steeds moeilijker om er een ander gedrag aan te geven. Want je zit nou eenmaal in dat negatieve spiraal als je jezelf dat hebt verteld.

David: Dat is dan ook je verwachting. Stel je zou je leven een cijfer moeten geven over hoe je je voelt en het is een vijf, dan wordt het een vier en dan een drie. Dan kun je ook uitrekenen waar het gaat eindigen. 

Arjan:  Je ziet dan ook steeds het bewijs dat het zo is. Want je zit nou eenmaal in die negatieve spiraal en dan lukt dat ook niet op andere vlakken want daar zit het ook tegen. 

David: De verwachting is de voorspelling in je hoofd. Die daalt. Je voorspelt eigenlijk zelf dat het een lager cijfer gaat worden. Dit is misschien een iets radicaler antwoord. Wij doen niets met waar je vandaan komt. Wij doen zelfs niets met hoe het nu is. Want het doet er niet zo heel veel toe.

Het doet er vooral toe waar je uit wilt komen. Als je lekker aan het genieten was van je negatieve spiraal had je ons waarschijnlijk geen vraag gesteld. Dus wij gaan er ook vanuit dat je dit wilt omdraaien en een oplossing wilt. 

Arjan: Stel nou dat het zou lukken om te bedenken waar je echt naar verlangt? Wat zou je het allerliefste willen dat het zo is? 

David: Ongeacht welk cijfer het nu is, hoe zou het zijn als je cijfer een tien is?

Arjan: Hoe ziet dat er dan uit? Gewoon even als fantasie. Wat is er dan wel?

David: Stel jij hebt een negatief spiraal Arjan, (even in dit voorbeeld.) Je cijfer is een twee en het wordt een één. Je weet dat er ook zo iets als een tien bestaat. Hoe zou dat dan zijn?

Arjan: Ik heb een heel helder plaatje hoe dat er dan uitziet. (Voor mijn gevoel zit ik daar nu dicht in de buurt.) Wat ik dan zou doen is niet op zoek gaan naar momenten die bewijzen dat mijn leven qua cijfer naar beneden aan het gaan is, maar op zoek gaan naar momenten die bewijzen dat het de andere kant op gaat.

David: Als je dat nou in een woord of zin zou moeten omschrijven hoe die tien er uit ziet. Bijvoorbeeld grip of happyness of zoiets dergelijks.

Arjan: Liefde en vrijheid. 

David: Liefde en vrijheid, mooi. Stel dat dat voor jou nu ook is. Misschien is het voor jou een ander woord Scott, dan kies je de jouwe. Vervolgens zet je een zodanig kleine stap die je meteen kan zetten. Jij zit in de spiraal naar beneden (met jouw woorden). Dan kies je een woord hoe het eruit zou zien als het een tien is.  

Bedenk dan wat je kunt doen om in dat woord te investeren. Om daar dichter bij te komen. Bijvoorbeeld bij liefde en vrijheid. Je vraagt je af; zijn er boeken geschreven over liefde en vrijheid en om daar dichter bij in de buurt te komen? (Ongetwijfeld!) Zou er een televisieprogramma of documentaire over bestaan die daarover gaat? (Ongetwijfeld!)

Zou er een cursus kunnen bestaan die je zou kunnen volgen? (dat weet ik wel zeker, want die heb ik toevallig zelf!) Enzovoorts. Met andere woorden, als je je woorden hebt gevonden waar je naar verlangt, dan kun je daarin vervolgens investeren. Dat is meteen jouw stap naar boven. Zo simpel. ​

Arjan: Dan ga je ook meteen bewijs om je heen zien waar dat al aan het veranderen is.

David: Precies. Want je bent aan het kijken waar dat al zo is. Dat wil niet zeggen dat je daar dan al meteen bent, integendeel, je ziet ook het gat wat je nu te overbruggen hebt.

Maar nogmaals, het maakt niet uit hoe het nu is, het maakt ook niet uit waar je vandaan komt, het maakt alleen maar uit waar je naar toe wilt. Als je dat aan jezelf durft toe te geven heb je de weg naar boven gevonden en de bodem van de put heb je waarschijnlijk bereikt, anders had je deze vraag waarschijnlijk niet gesteld.

Kun je mooi afzetten want je hebt de bodem van de put nodig om je tegen af te zetten. Daar wens ik je heel veel succes mee.

Arjan: En plezier, dat helpt ook!

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!