Misschien twijfel je weleens aan je eigen oordeel. Of dat je geen vertrouwen hebt in het oordeel van een ander. Hoe ga je daar mee om?

Misschien twijfel je weleens aan je eigen oordeel. Of dat je geen vertrouwen hebt in het oordeel van een ander. Hoe ga je daar mee om? 

Lees mee wat David en Arjan vertellen in de video.

Arjan: Hanneke vraagt ons; hoe krijg ik weer vertrouwen in mijn eigen oordeel en het vertrouwen in anderen? En is het één wellicht onlosmakelijk verbonden met het andere?

David: In deze is de vraag stellen hem natuurlijk ook beantwoorden. De kans is wel groot dat het hetzelfde is.

Arjan: Je zegt het natuurlijk zelf al, dat het één onlosmakelijk verbonden is met het ander. Wat ik geloof is hoe je naar jezelf kijkt, zo kijkt je naar de wereld. Of hoe je naar de wereld kijkt, zo kijk je stiekem ook naar jezelf. Dus als je de wereld onbetrouwbaar of ingewikkeld vindt, dan is dat vaak wat je van jezelf vindt. Dan is dat een punt van jezelf wat je niet helemaal begrijpt.

David: Het is ook logisch want het zijn jouw ogen en het is jouw waarneming. Het is jouw manier van kijken. Ik zie de wereld heel anders dan dat jij hem ziet. Er is geen werkelijkheid alleen maar waarnemingen van mensen. Het is jouw waarneming en dat is dus altijd aan elkaar gekoppeld.

Arjan: Als je weet dat het hetzelfde is, of als je die gedachte aanneemt, dan heb je niets meer met de wereld te maken. Dan heb je alleen nog maar iets met jezelf te doen. Met hoe jezelf kijkt naar de dingen. Op dat moment kan je een duidelijk besluit nemen. De wereld kun je namelijk niet veranderen, maar je kunt wel goed kijken naar hoe je zelf dingen doet en inricht en hoe je zelf dingen inricht. En dan kun je besluiten ik ben te vertrouwen.  

David: Het interessante in je vraag is; hoe kan ik vertrouwen op mijn eigen oordeel. Het gaat niet om of je te vertrouwen bent als mens, daar gaan we vanuit. Moet je eens voorstellen dat je het oordeel eraf haalt. Dat het er niet toe doet. Een oordeel is ook maar een tijdelijke mening. Op het moment dat je dat eraf haalt kom je bij echt vertrouwen. Namelijk vertrouwen op een goede afloop. Zie je dat verschil? En dan klopt het wat je zegt Arjan (voor de verandering) dan kun je vertrouwen op je eigen waarneming  en op jezelf, want jij ziet het zo. Als je vervolgens nog dichter naar je eigen waardes gaat(dichter naar waar jij voor staat) , dat is mijn belangrijkste tip ook meteen,  kijk of je daar dan gedrag aan kan koppelen.

Arjan: Als het alleen maar een oordeel wordt, kan je heel veel van de wereld vinden en daar heb je niet zo heel veel aan

David: je kunt dus het oordeel eraf halen en besluiten dat je te vertrouwen bent. Ik vertrouw op de goede afloop. Als je daar vervolgens geen acties aan koppelt word je niet gelukkig.

Arjan: Check waar je voor staat, wat je echt belangrijk vindt in je leven en verbind daar vervolgens consequenties aan in de keuzes die je maakt en in het gedrag wat je laat zien of hoe je met mensen om gaat. In alles wat je doet, laat je die waarden en persoonlijke overtuigingen terugkomen. Zodat het als het ware een geheel is. Zodat je wat je vind het zegt hetzelfde is als wat je doet. Als dat in een lijn is geeft dat heel veel rust.
David: Daar kun je dan vervolgens op vertrouwen.

Arjan: Zo ben je weer rond.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu