Jaren leefde ik in dromen en verwachtingen van anderen. Ik geloofde dat wat mijn omgeving als beste voor mij beschouwde, ook het beste voor mij was. Dat wat anderen verwachtten nam ik dan ook maar al te graag als waarheid aan.

 

Ben ik goed genoeg?

Ik doorliep het traject; ging van havo, naar vmbo, van vmbo naar mbo en presteerde het daarna om mijn hbo-studie tot communicatiedeskundige succesvol af te ronden.

Vijfentwintig en al die mooie diploma’s; de beloofde wereld zou nu dan eindelijk aan mijn voeten liggen. Niets bleek minder waar. Ik werd onrustig en leefde in een roes; wist niet wat ik wilde en de vragen van de wereld om mij heen over mijn toekomstplannen baarde me zorgen. In mijn hart wist ik dat ik op dat moment niets met mijn diploma wilde doen, maar hoe vertel je dit aan alle gedreven medestudenten, je familie en vrienden?

Meer dan ooit voelde ik de behoefte om op zoek te gaan naar antwoorden. Want wie was ik nu eigenlijk? Waar was ik al die tijd geweest? Dus ging ik op reis. Ik stelde iedereen gerust met de gedachten dat ik na twee maanden in Thailand weer lachend op de stoep zou staan.Twee maanden werden zes maanden en uiteindelijk ben ik na veertien maanden pas teruggekeerd.

De afstand maakte dat ik alles wie ik dacht te ‘moeten’ zijn en alles wat ik ‘moest’ doen in een ander perspectief ging zien. Ik kwam op de mooiste plekken, leerde de bijzonderste mensen kennen en raakte verzeild in oneindig mooie gesprekken.

Je ware ik

Gaandeweg kwam mijn echte ik naar boven. Ik bleek vol met passies te zitten, die ik al jaren had onderdrukt: schrijven, zingen en dansen. Ik was niet de opleiding die ik volgde. En ook niet de eventuele baan die ik zou krijgen. Ik was niet wat anderen van mij verwachtten. En ook niet de relaties die ik heb gehad. Ik leerde dat ik ook zonder opleiding genoeg was. Dat ik met mijn rondingen mooi was. Ik ervoer dat ik geen successen hoefde te behalen en dat ik niet veel gekke sprongen hoefde te maken om er te mogen zijn.

Wat succes écht betekent

Bovenal leerde ik dat echt succesvol zijn betekent dat je je authentieke jezelf bent. Met al je perfecties en juist imperfecties. Echt succes staat niet op een diploma of werkervaring, maar in de mate waarin je gelukkig bent en liefdevol met anderen omgaat. Echt succes gaat niet over geld of uiterlijk vertoon, maar in hoeverre je naar jouw hart luistert en daarin je passies volgt. 

Waar ben jij in jouw leven? Wie ben jij als niemand kijkt? Doe jij waar jouw hart van gaat stralen? Echt, jij bent het waard en jij – ja jij! – bent goed genoeg!

Optimistisch, vrolijk, verliefd op het leven en inspirator van Wijs en Eigen. Renske Reniers is vijfentwintig jaar jong en is na een wereldreis van veertien maanden net weer terug op Nederlandse bodem. Met haar blogs wil ze mensen bewust maken van alles wat we eigenlijk al weten in ons hart. Haar wens? Een mooie liefdevolle wereld waarin iedereen kan leven vanuit zijn of haar koffer vol geluk.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu