Joyce werd slachtoffer van huiselijk geweld. Ze vroeg ons: waarom overkomt mij zoiets? Waarom overkomen je überhaupt dingen waar je niet voor hebt gekozen? Check hier ons antwoord.

Joyce werd slachtoffer van huiselijk geweld. Ze vroeg ons: waarom overkomt mij zoiets? Waarom overkomen je überhaupt dingen waar je niet voor hebt gekozen? Check hier ons antwoord.

Lees mee wat David en Arjan vertellen in de video.

Arjan: Joyce zegt; ‘ik zou graag jullie visie willen horen over iets wat mij overkomen is. Er is sprake geweest van huiselijk geweld waarbij o.a. mijn keel is dicht geknepen. Ondanks dat ik nog om hem geef stop ik met deze relatie. Waarom overkomt je zoiets, wat heb je te leren?

Ik weet ook dat ik er sterker uit kom, maar het was niet echt een levensles waar ik op zat te wachten. Dat veronderstelt bijna dat dingen vooraf een reden hebben waarom het je overkomt.

David: Nee, dat is natuurlijk niet zo.

Arjan: Je kan ook zeggen dat het gewoon botte pech is. Ik geloof heel erg dat het helpt om dingen een betekenis te geven. Omdat je er dan simpelweg voor de toekomst meer aan hebt. Je kunt het verleden niet veranderen, dingen zijn je overkomen, maar je kan wel de toekomst veranderen. Die dingen moeten namelijk nog gebeuren. Daar heb je nog keuzes in te maken. Door te bepalen dat iets een betekenis heeft, verdwijnt de zinloosheid ervan.

Sommige dingen zijn gewoon zinloos ellendig. Door er een betekenis aan te geven kan het daardoor minder zinloos voelen en kan je er makkelijker mee dealen. Omdat het een reden heeft gehad. Die reden is er in mijn optiek niet vooraf.

Zoals dat je keel is dichtgeknepen omdat dat op een of andere manier zo had moeten zijn. Maar nu het toch is gebeurd kun je wel bij jezelf bedenken; wat heb ik hieraan? Dat kan je heel groots maken over de levenslessen die erin zitten. Maar misschien is het al voldoende dat je de keuze hebt gemaakt om de relatie te beëindigen. Blijkbaar was dit de druppel die de emmer deed overlopen.

Dit is gebeurd, hartstikke vreselijk. Daardoor kan je nu op zoek naar iemand die liefdevol met je omgaat in plaats van op die manier. Ik geloof dat het wel heel fijn kan zijn en goed kan werken om dingen betekenis te geven, zolang je bedenkt dat je zelf die betekenis eraan geeft. Niet dat er al een soort hoger plan met je is.

David: Het zou het leven heel zinloos maken als er een soort groter plan is waar dingen al vooraf gepland staan die gaan gebeuren. Dat lijkt me heel gek. Ik heb in ieder geval de illusie dat ik daar veel invloed op heb en daar veel keuzes in kan maken. Dat ik daarmee dus mijn koers bepaal. Ik denk ook dat het uiteindelijk een succesvollere redenering is. Want daarmee ben je steeds zelf aan het kijken welke volgende stap je kunt zetten.

Je hebt volgens mij een uitstekende stap gezet door die relatie te beëindigen. Voor mij is het nog stelliger; als er geweld in een relatie zit, fysiek of emotioneel is er altijd een reden om te stoppen. Dat is een dermate ongelijkwaardige situatie om de relatie te beëindigen en verder te kijken en daar wel je les uit te leren. Nu zijn er wel theorieën die zeggen dat je wel degelijk dingen over jezelf afroept. Daarmee zijn ze niet van te voren zo bepaald, maar het is wel zo dat je in het verleden op een persoon bent gevallen die deze eigenschap blijkt te hebben. Daar kan je wel degelijk iets van leren.

Als het een patroon is geweest, duidelijk genoeg om met de relatie te stoppen, kan ik me voorstellen dat je ook terug wilt naar je bronkeuze en jezelf afvraagt; waarom trek ik dit soort mannen aan? Dat is het eerlijke gesprek wat je met jezelf daarover zou kunnen hebben. Dan is de vraag; waarom heb ik zoiets aangetrokken? Dan krijg je wellicht een antwoord waar je wat mee kan ook weer om er vervolgens overheen te groeien.

Arjan: Dus eigenlijk elke betekenis die je eraan geeft is goed. Zolang je het maar doet en zolang het je maar helpt richting een fijnere toekomst. Daarmee raakt het vrij van de willekeur en het idee dat er vooraf een opgezet plan is wat je machteloos maakt.

David: Zorg er wel voor dat je in de groeimodus blijft. Dat is wat je altijd kan doen, er altijd iets van leren. Daarmee weet je ook dat de kans dat het je weer zal overkomen een heel stuk kleiner is geworden. Heel veel liefde.

Arjan: Ik hoop het. Succes.

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu