Het verschil tussen een Fixed en een Growth Mindset
‘De glimlach van een kind‘ is het gloednieuwe kinderboek van 365 Dagen Succesvol waarin David en Arjan uitleggen hoe het precies zit met een growth mindset en waarom je die zo graag wilt hebben. En misschien nog wel belangrijker: hoe je deze aanleert bij je kind. Lees je alvast een stukje mee?
Je dochter zit een krokodil te tekenen. Plotseling smijt ze de stiften over de tafel en verkreukelt ze boos haar papiertje. ‘Ik kan dit niet!’ roep ze. Je andere dochter zit tegenover haar, met haar eigen stiften en haar eigen blaadje, ook een krokodil te tekenen. Ze kijkt verbaasd op van haar tekening als haar zus begint te schreeuwen. ‘Ik kan dit ook nog niet,’ zegt ze. Maar dan gaat ze rustig verder, met iets wat niet eens in de buurt komt van een krokodil. Zie je het verschil?
Aangeboren en aangeleerde mindset
De Amerikaanse psychologe Carol Dweck ontdekte dat kinderen opgroeien met één van deze twee mindsets: een ‘vaststaande’, fixed mindset of een ‘op groei gerichte’, growth mindset. Die twee mindsets maken een enorm verschil in de manier waarop kinderen leren, uitdagingen aangaan, zichzelf ontwikkelen, omgaan met tegenslag en nieuwe dingen proberen.
Kinderen met een fixed mindset zien hun intelligentie en kwaliteiten als iets dat vaststaat, waar kinderen met een groeimindset zien dat ze kunnen leren. Daardoor geven ‘Fixers’ eerder op, vermijden ze uitdagingen en ervaren ze stress bij moeilijkheden. ‘Growers’ daarentegen staan meer open voor kritiek, zien het succes van anderen als inspiratie en proberen het vaker opnieuw.
“Deze mindset is deels aangeboren, maar toch kun je als opvoeder voldoende beïnvloeden om het in elk geval te proberen. Kinderen met een growth mindset – en volwassenen overigens ook – zijn een stuk gelukkiger, effectiever en meer ontspannen,” aldus David en Arjan in het nieuwe boek.
Oefening: zo ontwikkel je een groei mindset bij je kind
Tijd voor een oefening naar een meer Growth Mindset dus! Neem er even goed de tijd voor. Het is niet iets wat je jezelf of je kind in een dag aanleert, blijf dus goed oefenen. En vooral: wees geduldig!
Deze oefening komt uit het boek ‘De glimlach van een kind.’
Stap 1: Praat in groeitermen over jezelf
Vertel verhalen over wat je zelf hebt geleerd, over dingen die je eerst niet kon en nu wel. Probeer dingen uit en laat je kinderen helpen. Ga samen op ontdekkingstocht naar oplossingen. Praat hardop tegen jezelf: ‘Volgende keer beter!’ ‘We hebben heel goed ons best gedaan, het geeft niet dat het niet is gelukt!’
Stap 2: Help je kind te kijken naar het proces in plaats van het resultaat
Heeft je kind overduidelijk een voorkeur voor een ‘vaste’ mindset? Maak er dan een gewoonte om de volgende dingen te bespreken aan het einde van de dag.
Omcirkel samen hoe je kind zich vandaag voelde.
Ik heb hard gewerkt
Helemaal niet/ Waar / Helemaal waar
Ik heb mijzelf uitgedaagd
Helemaal niet/ Waar / Helemaal waar
Ik ging door toen het moeilijk werd
Helemaal niet/ Waar / Helemaal waar
Ik heb iets nieuws geleerd
Helemaal niet/ Waar / Helemaal waar
Compliment van de dag
Vandaag ben ik er trots op dat ik… (laat je kind hier een compliment naar zichzelf invullen)
Wedden dat de growth mindset hierna langzaam als natuurlijk gaat aanvoelen?
Leren is leuk
Als opvoeder zit je soms met je handen in het haar: het zou zo fijn zijn als je het ergens kunt afkijken. Gelukkig kan dat nu. David de Kock en Arjan Vergeer – oprichters van ’s Nederlands grootste coachingsprogramma – vertaalden hun bewezen methode voor een gelukkig leven op veler verzoek naar de wereld van kinderen.
1 oktober komt hun nieuwste boek De glimlach van een kind – met voorwoord van Willeke Alberti – uit. Hierin delen ze 52 prikkelende gelukslessen waarmee je de glimlach van een kind, die elk kind van nature heeft, nooit meer kwijtraakt.