De kracht van verbeelding

Elke ouder wil uiteindelijk hetzelfde: een gelukkig kind. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind positief leert denken en z’n creativiteit en verbeelding niet verliest? Helemaal afkijken met opvoeden lukt helaas niet, maar een oefening die je de juiste inrichting in helpt, die is er wel.

Iets wat je kind in elk geval niet hoeft te leren, is groots dromen. Dat doen ze van nature. Al snel leren ze dat af op school, en soms thuis. En dat is zonde. Het kan ze later goed op weg helpen naar hun droomleven: want als je het niet kunt bedenken, kun je het ook niet doen.

De Wet van de Aantrekking

Om de verbeelding van je kind levendig te houden en te prikkelen, gaan we doelen, dromen en verlangens visualiseren op een droombord. Waarom? Het verplaatst de dromen van het onderbewuste naar de ‘echte wereld’, ook al is dat op een papiertje.

Doordat je het droombord op een zichtbare plek ophangt, programmeer je langzamerhand je onderbewuste: het zal sneller in actie komen of keuzes durven maken die overeenkomen met wat je droombord voorschrijft. Dat heet de Wet van de Aantrekking. Je kunt dit ook met woorden doen in een schrift, maar: een foto, tekening of plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Maak samen met je kind een droombord

Om de verbeelding van je kind te prikkelen en te werken met de Wet van de Aantrekking, hebben we in het boek ‘De glimlach van een kind’, een oefening opgesteld die ontzettend leuk en interessant is om samen thuis te doen.

  • Verzamel een tijdje de leukste tijdschriften, folders en krantenartikelen waar je kind enthousiast van wordt.
  • Koop een A3­- of A2­vel en lijm.
  • Ga lekker scheuren: plaatjes en woorden die je kind mooi vindt of inspirerend mogen allemaal worden uitgescheurd. Stuur hierbij zo min mogelijk.
  • Laat je kind alle uitge­scheurde knipsels op het grote vel plakken.
  • Plak een foto van je kind in het midden, zodat zijn fantasie als een universum om hem heen draait.
  • Bespreek samen wat er allemaal op het droombord staat. Je hoeft niet alles te snappen en je kind ook niet. Het is geen rationele oefening.
  • Hang het droombord op een mooie plek in de
    slaapkamer van je kind.

Zelf aan de slag

Je bent nooit te oud om hier weer opnieuw mee te starten: maak vooral ook je eigen droombord. Dat kun je op dezelfde manier doen als je kind. En het leukste is natuurlijk om het samen te doen.

Leren is leuk

Als opvoeder zit je soms met je handen in het haar: het zou zo fijn zijn als je het ergens kunt afkijken. Gelukkig kan dat nu. We vertaalden onze methode voor een gelukkig leven op veler verzoek naar de wereld van kinderen.

Boek ‘De Glimlach van een kind’

Voor alle moeders en vaders met basisschoolkinderen: we hebben een bijzonder boek geschreven speciaal voor jullie. Het boek ‘De Glimlach van een Kind’ bevat 52 gelukslessen die je als ouder met je kind kunt doen! Koop het boek hier!