Wat is positief opvoeden?

De basis van de Triple P-methode bestaat uit vijf opvoedtips waar je direct mee aan de slag kunt. Je leert op een andere – fijne- manier te communiceren met je kind. Daarbij bepaal je zelf welke kernwaarden belangrijk zijn voor jouw gezin. Het resultaat: een betere relatie met je kind en een veel prettigere manier waarop je kind leert te luisteren.

Met deze vijf tips lukt positief opvoeden

Tip 1. Positief opvoeden doe je in een veilige/stimulerende omgeving
Het klinkt als een open deur ‘veilige omgeving’, maar het helpt echt om hier als eerste bij stil te staan. Wanneer je huis veilig is ingericht hoef je minder vaak ‘nee’ te zeggen of dingen te verbieden. Zorg daarnaast voor voldoende uitdagingen in huis. Kinderen die lekker bezig zijn vervelen zich niet en worden daardoor minder snel vervelend.

Tip 2. Geef gerichte aandacht en complimenten aan je kind
Als een kind iets met je wil delen, iets wil vertellen of om hulp vraagt, stop dan met wat je aan het doen was. Dat hoeft slechts een paar minuten te zijn. Je leert je kind hiermee dat je beschikbaar bent als ze hulp nodig hebben. En je zult zien dat ze daarna ook weer verder kunnen. Als je je kind afkapt – omdat je  bijvoorbeeld druk bent met koken – kun je erop wachten dat ze gaan zeuren en aan je broekspijp hangen.

Daarnaast ligt bij positief opvoeden de nadruk op het stimuleren van wenselijk gedrag. Vaak besteden we als ouders veel aandacht aan gedrag dat we niet willen zien. Geef juist een compliment als je kind lief aan het spelen is of uit zichzelf iets opgeruimd heeft. Waardering tonen maakt de kans groot dat je kind in de toekomst vaker dit gedrag zal laten zien.

Tip 3. Spreek je kind kort en duidelijk toe
Als je kind zich vervelend gedraagt, reageer dan snel en doortastend. Blijf zelf rustig en geef heldere instructies. ‘Ik wil niet dat je zo vervelend doet’, is voor een kind niet duidelijk genoeg. Beter kun je zeggen: ‘stop met vechten’ of ‘ik wil niet dat je op de bank springt’. Spreek ook een paar duidelijke basisregels af voor jullie gezin.

Tip 4. Heb realistische verwachtingen van je kind
Geen enkel mens is perfect en dus ook onze kinderen niet. Een kind moet eraan toe zijn om bepaalde vaardigheden te leren zoals zelf naar de wc gaan, zelf eten, zelf aankleden en zelfredzaam zijn. Elke kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Fouten maken ze vaak niet met opzet. En dat geldt net zo goed voor jou als ouder.

Tip 5. Zorg goed voor jezelf
Opvoeden is een stuk gemakkelijker als ook je eigen behoeften aan bod komen. Denk aan intimiteit, vriendschap en privacy. Als die behoeften niet worden vervuld, is het veel moeilijker om consequent, geduldig en beschikbaar te zijn voor je kinderen. Neem daarom voldoende tijd voor jezelf, zoals sporten, een avondje uit of persoonlijke ontwikkeling. Zonder kinderen! Ouders die zich goed voelen hebben ook meer energie voor hun kinderen.

Perfecte ouders bestaan niet

In de maakbare samenleving waarin alleen geluksmomenten op social media worden gedeeld kan het moeilijk zijn de strijd thuis te bespreken met anderen. Maar realiseer je goed dat geen enkele ouder perfect is. Het is prima een goede ouder te willen zijn, maar een perfecte ouder willen zijn is niet realistisch. Dat levert alleen maar frustratie en conflicten op met je kinderen. Elke ouder maakt fouten.  Meestal zijn die niet zo belangrijk. Opvoeden leren de meeste mensen in de praktijk. Met vallen en opstaan. En dat vind ik een geruststellende gedachte. Hopelijk helpen bovenstaande opvoedtips ook jou naar wat meer ontspanning in de opvoeding.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!