Het merendeel van je vrienden heeft plannen met zijn of haar partner en jij….jij zit alleen thuis. Of je ‘moet’ ergens heen waar allemaal stellen zijn, waardoor jij je nog meer alleen voelt. De hele wereld spendeert kerstochtend in bed met zijn of haar geliefde en jij gaat maar naar je ouders. Ook leuk.

Als ik maar een leuke partner had, dan…

Als ik me alleen voel, wil ik heel graag liefde, aandacht, warmte en knuffels ontvangen. Het liefst van een fijne partner. Wie niet? Maar ja, dat is het probleem, die is er niet. Je denkt dat je je een stuk beter zal voelen als die liefde wél in je leven zou zijn. Dan zou jij je níet eenzaam voelen en zou je leven een stuk leuker zijn…

Eenzaamheid is een tekort aan liefde

Als je denkt dat alleen een geliefde dit gevoel van eenzaamheid zal verdrijven dan heb je het mis. Dan ga je er vanuit dat jij een ‘tekort aan liefde’ hebt, dat je alleen maar door het krijgen van liefde kan aanvullen. En het liefst van een leuke partner. Maar het al of niet aanwezig zijn van een geliefde bepaalt niet of jij je geliefd, of juist eenzaam voelt.

Er is liefde genoeg

Wij zijn van nature allemaal liefde, stelt Marianne Williamson (schrijfster van het boek Terugkeer naar Liefde) dus ‘heb’ je eigenlijk nooit een tekort aan liefde. Alleen ben je misschien het contact met de liefde in jou verloren. Gelukkig is er een heel simpele manier om weer verbinding te maken met die liefde. Hoe? Door zelf liefde te gaan geven. Want als je geeft, maak je contact met de overvloed aan liefde die je zelf ten diepste bent.

Geven maakt gelukkig en minder eenzaam

“Als je aan anderen geeft (liefde, aandacht, zorg, red.), maak je endorfine aan. Je verlaagt het cortisolniveau (stresshormoon) in je lichaam en je maakt serotonine aan. Dit draagt allemaal bij aan het ervaren van meer verbinding en geluk.” Dit vertelt Jaqueline Way in haar TED talk How to be happy everyday over haar project 365give, waarin ze een jaar lang elke dag iets ‘geeft’ met haar zoontje van drie. Zeer inspirerend!

Alleen, maar niet eenzaam: stap uit je ‘alleen op de wereld’ bubbel

Dus als jij ‘Remi’ voelt, ga dan juíst liefde en aandacht aan anderen geven. Stap uit je bubbel van ‘tekort aan liefde’ en maak verbinding. “Wat geef ik dan?” Tja, het hoeft niet groots. Wat ik zoal heb gedaan: Een paar dames inhalen en in de stromende regen een plekje onder mijn paraplu aanbieden. Af en toe op de koffie bij mijn buurman die veel alleen thuiszit. Straatvuil verzamelen en weggooien. Mijn moeder helpen met haar tuin. Bloemen geven aan de hang-alcoholist op het plein. Glimlachen naar mijn buurvrouw. Een maaltijd brengen naar een zieke vriend. Noem maar op.

Let op: geef zonder verborgen agenda

Geef alleen onder één voorwaarde: geef omdat je belangeloos geeft. Gebruik het niet als wisselgeld voor eventuele (toekomstige) verwachtingen van de ander. Dan geef je namelijk uit een gevoel van tekort (aan liefde), in plaats overvloed. En dat maakt juist dat je je leeg, alleen en ‘needy’ voelt, in plaats van verbonden en gelukkig.

Geven is natuurlijk niet alleen voor singles en ook niet alleen tijdens de feestdagen. Geef wanneer jij verlangt naar liefde. Ik doe het nog steeds en het heeft mijn leven veranderd!

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.