Kun je bedrog aantrekken?

Ontrouw, liegen en verlaten worden. Wie de wereld ontdekt, krijgt nog weleens een cadeau waar hij niet op zit te wachten. Dus ik ook! Mijn vertrouwen liep een aardige deuk op toen de man met wie ik dacht tuffend in het bejaardentehuis te gaan eindigen, via de app liet weten dat hij verder wilde met die andere vrouw. Voor de zoveelste keer werd ik zwaar teleurgesteld. Het leek wel of ik het aantrok.

Jezelf bedriegen

Terwijl ik juist zo alert ben op trouwe mensen. Sterker nog, ik heb een heel goed innerlijk kompas. Ik voel haarfijn aan wanneer ik mijn vraagtekens mag stellen bij het gedrag van anderen. Maar waarom luisterde ik, tijdens die vorige relatie, daar dan zo weinig naar? Omdat ik vooral bang was voor de breuk en de gevolgen daarvan. En met die emoties legde ik liever geen contact. Ik vluchtte mijn fantasiewereld in of wuifde dingen weg! Dat leek zo veel makkelijker.

Hoe je heel blijft, terwijl je gebroken bent

En bam toen kreeg ik het bericht waardoor mijn droom uit elkaar spatte. Daar lag ik met mijn bloedend hart. Toch voelde ik al vrij snel dat ik mij er dit keer niet onder zou laten krijgen. Ik besefte dat alleen ik verantwoordelijk ben voor hoe ik hiermee om wilde gaan. Zo kon ik ervoor kiezen om de rest van mijn leven elke man te wantrouwen of te onderzoeken waar mijn eigen aandeel zat. En ja, dat vond ik heel confronterend. Het was oh zo verleidelijk om al die mensen die mij ooit hadden bedrogen de schuld te geven. Alleen ik wilde geen slachtoffer zijn.

Geloof in jezelf

Ik koos er daarom bewust voor te geloven dat het leven nog zo veel moois voor mij in petto heeft. En ondanks de pijn en het verdriet, gaf dit besluit mij enorm veel kracht. En ja, het ging met zo veel vallen en opstaan dat ik er bont en blauw van zag. Maar mijn zelfvertrouwen groeide bij elke stap.

Vertrouwen is je overgeven

De echte testcase kwam toen ik een nieuwe man ontmoette. Kon ik iemand opnieuw mijn vertrouwen geven? Spannend vond ik het zeker. In het begin betrapte ik mijzelf erop dat ik achterdochtig kon zijn. Maar in plaats hiervan weg te lopen, confronteerde ik mijzelf met deze gevoelens. En waarom lukt dat nu wel?
Omdat ik heb geleerd dat ik beter alleen kan zijn om de juiste reden, dan mijn leven te delen met iemand om de verkeerde reden. Tegenwoordig herken ik namelijk het gevoel van wantrouwen en kies ik er dan bewust voor om geen relatie te starten als deze gevoelens opspelen.

 

Ervaar jij weleens gevoelens van wantrouwen? Hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in de comments!