Verstoorde moeder-zoon relaties zorgen voor bindingsangst

Bindingsangst is een psychische stoornis die in de vroege ontwikkeling van een kind ontstaat. Hechting aan de ouders is een proces dat zich van 0 tot 5 jaar afspeelt en grotendeels de ontwikkeling van iemands persoonlijkheid bepaalt.

Traditioneel gezien is de band tussen moeder en kind het grootst en heeft daarom het meeste impact. Door verstoorde moeder-zoon relaties lijkt bindingsangst vaker bij mannen voor te komen dan bij vrouwen, maar het verschil is slechts 20%. Vrouwen met bindingsangst hebben over het algemeen daddy-issues. Een goed begin is dus het halve werk.

Liefde is controle verliezen, toch?

Als er in de eerste levensfase iets mis gaat, zoals opgroeien in een onveilige omgeving, gebrek aan genegenheid door een harde of liefdeloze opvoeding of een fysiek of geestelijk afwezige vader of moeder, kan dat op latere leeftijd enorme impact hebben. Hierdoor kan iemand zich minderwaardig voelen en moeite hebben met het herkennen en uiten van gevoelens.

Dit kan zich ontwikkelen tot een angst of afkeer van vastigheid, intieme relaties en liefde. Binding is niet iets wat hij of zij van huis uit heeft meegekregen en is dus eng. En angst betekent verlies van controle.

Begin van een relatie betekent gelijk het einde

Bindingsangstigen (BA’s) zweren bij die controle. Ze zijn bang om gekwetst of verlaten te worden dus verbreken ze de relatie voor de ander het doet. Bang om geclaimd te worden en vrijheid te verliezen, maken ze alleen afspraken op hun voorwaarden. Controle is zo belangrijk dat een commitment-foob zich liever in een ruzie stort dan ook maar een flintertje van zijn/haar kwetsbaarheid te tonen. Het feit dat deze mensen zich niet laten beteugelen maakt ze interessant en aantrekkelijk.

De onbereikbaarheid werkt als toverhoning op enthousiaste relatiebijtjes die denken dat ze deze man of vrouw wel kunnen temmen. BA’s genieten van die aandacht en adoratie en storten zich vol in de relatie. Maar zodra het meer wordt dan de verovering is het toedeloe! Vastigheid staat gelijk aan verlies van controle en dat kan natuurlijk niet. De BA is een ster in het creëren van een relatie dodende sfeer die ruzie uitlokt. Ruzie is het uitgelezen moment om de relatie te beëindigen en klaar! Alles onder controle, op naar de volgende.

Kun je iemand met bindingsangst ‘redden’?

Is het mogelijk op een BA te redden? Jazeker, maar net als met alle andere emotionele issues kan niemand veranderen als ze dit zelf niet inzien en/of willen. Het is niet aan jou om het probleem van deze mensen te fixen, een psychische stoornis heeft professionele hulp nodig.

Herken je jezelf in dit patroon, weet dan dat het mogelijk is om die fundamentele programmeerfout te herstellen. Het is namelijk niet jouw schuld maar jij hebt wel de keuze er iets mee te doen. Liefde kan je leren!