Strubbelingen na de periode in Afghanistan

“Het thuiskomen van een missie is gevaarlijker dan in Afghanistan zijn”, las Ivo eens. Na zijn terugkeer uit Afghanistan kon hij dat niet anders dan volledig beamen. “Ik heb veel last gehad van mijn overgang naar het gewone leven. Ik vroeg me bijvoorbeeld af waarom mensen zich over zulke kleine dingen druk maakten. Tegelijkertijd probeerde ik, zowel zakelijk als privé, volgens hetzelfde strakke regime te leven als dat we bij de politie hadden. Dat kon natuurlijk niet.”

Ivo vertelt verder: “In 2017 kwam ik erachter dat ik meer introvert ben dan ik dacht. Toen ben ik in de persoonlijke ontwikkeling gedoken. Zo ging ik me verdiepen in meditatie methodes, in de boeken van Wim Hof en in de Helweek-methode. Alles zoog ik op als een spons.”

Die ervaringen en lessen motiveerden Ivo om het boek Politiehart te schrijven. “Ik wilde een boekje opendoen over hoe het voor mij was om bij de politie te werken. In het boek bespreek ik hoe ik mede door de politiecultuur mijn emoties niet altijd durfde te tonen. Er heerst toch een cultuur van ‘Schouders eronder en door!’. Dat zit nog steeds in me, wat op zich iets positiefs is. Maar het is de truc om een balans te vinden en niet alleen maar op volle kracht vooruit te gaan. Daar heb ik zelf een enorme weg in afgelegd en ik coach er nu ook anderen bij.”

Op zoek naar het next level

Eén van de dingen die Ivo tijdens zijn persoonlijke-ontwikkelreis ontdekte, is dat werken met mensen zijn grote passie is. Die passie voor mensenwerk kon hij eerder kwijt in zijn eigen sportschool en als personal sportcoach. Maar hij wilde meer de diepte in gaan. “Het ontbrekende stukje was het next level. Daarom ben ik meerdere coachopleidingen gaan volgen, zoals NLP en hNLP. Alles wat ik daar leerde, zoog ik als een spons op en paste ik dan direct toe.”

Vanuit zijn coachingspraktijk ondersteunt Ivo met name mannen van 35-55 jaar. Specifiek coacht hij mensen met hoog-risico-beroepen, zoals mensen die bij de politie of in het leger hebben gewerkt, en mensen met prestatiegerichte beroepen in het bedrijfsleven. “Al die beroepen brengen een verhoogde kans op stress met zich mee. Ik begeleid mensen om de rust weer te vinden. Dat doe ik als coach én als ervaringsdeskundige. We gaan een half jaar of een jaar met elkaar aan de slag en ik kijk per persoon wat passend is. Soms zoeken we vooral verdieping op, soms is in beweging komen het antwoord, soms iets heel anders.”

365-coachprogramma

Op dit moment is Ivo parttime coach. “Maar,” zo geeft hij lachend toe, “ik ben wel fulltime aan het promoten.” Hij volgde het 365-coachprogramma onder andere omdat hij tegen allerlei praktische dingen aanliep. “Ik wist wel wat mijn missie was en waar ik naartoe wil. Ik ben communicatief ingesteld en verkopen zit op zich in de familie. Maar het is zo veel bij elkaar wat je kunt doen, dat het fijn was om meer richting te krijgen. Ik was zoekende naar het complete plaatje.”

Ivo vervolgt: “Wat me aansprak in het programma is dat je zowel met de harde kant (commercieel denken) als met de zachte kant (kwetsbaarheid) aan de slag gaat. Dat past bij mij. Mensen schatten me vaak in als extravert en hard, maar ik heb ook een heel andere kant. Ik ben kaal, heb in het leger gezeten en mijn armen zitten onder de tatoeages. Maar van binnen ben ik een introvert die zich altijd extravert heeft gedragen.”

Marketing was eng

In het begin vond Ivo marketing maar eng. “Ik kreeg steeds te horen dat je vooral hard moet roepen tegen iedereen dat je coach bent. Dan dacht ik: ‘Daar worden mensen toch gek van?’. Nu zit dat helemaal in mijn systeem. Ik ben geen marketingmachine, maar ben wel meer bekendheid aan het opbouwen binnen mijn vakgebied. Zo kom ik via mijn boek, podcast en social media veel in contact met mensen die ook binnen hoog-risico-beroepen werken. Ik heb zelf ervaren dat de drempel juist voor mensen in hoog-risico-beroepen hoog ligt om over emoties te praten. Er rust een taboe op vertellen dat het slecht gaat. Ik hoop dat taboe weg te nemen.”

Uit de video’s in het 365-coachprogramma heeft Ivo veel praktische tips gehaald om marketing leuker en minder spannend te maken. “Zo weet ik nu dat het handiger is om één social-media-kanaal te kiezen, Facebook in mijn geval. Ook had ik eerder geen idee wat ik met het e-book moest doen dat ik al een tijdje had klaarliggen. Tijdens een les die specifiek over e-books ging, heb ik driftig alles meegeschreven om ook in actie te komen. Vanaf deze week is mijn e-book te downloaden.”

DIT IS EEN UITNODIGING VOOR COACHES (TO BE)

Wil je graag meer mensen helpen met jouw expertise als coach, therapeut, lichtwerker of teacher? Dan is dit gratis webinar voor jou! In het webinar ontdek je hoe je jouw coachpraktijk kunt laten groeien op een manier die goed bij jou past. We gaan het hebben over je mindset, zelfvertrouwen en marketing. Ook deelt Arjan de geheimen van 365 Dagen Succesvol. Meld je nu gratis aan!

Jezelf als coach presenteren

Eén van de belangrijkste dingen die Ivo uit het programma heeft gehaald? Hij antwoordt resoluut: “Ervan overtuigd zijn dat ik coach bén en van toegevoegde waarde ben. Je krijgt als coach altijd aangeraden om jezelf naar voren te gooien. Dát ben ik gaan doen. Zo heb ik laatst meegedaan aan de podcast van Arie Boomsma. Ook spreek ik voor mijn eigen podcast vaker met grote namen. Ik heb nu een boek, een website, een podcast en ben aanwezig op social media.”

Ivo denkt terug aan een vraag die hij laatst kreeg en die hem zijn groei liet inzien. “Het was heel bizar toen laatst iemand naar me toe kwam en vroeg ‘Hé Ivo, jij bent al zo ver met coaching. Wat raad je mij aan om te beginnen?’. Dat was een realisatiemoment dat mensen me ook echt zien als coach.”

16-20 uur per week werken als doel

Wat Ivo in de toekomst nog zou willen? Volledig voor zijn coachpraktijk gaan! “Ik werk er op dit moment nog naast. Maar die baan stopt in juli, dus ik hoop dat ik vanaf augustus/september voldoende klanten heb. Mijn ideaalbeeld is dat ik dan 16-20 uur per week coach. Dan kan ik doen wat ik wil en voldoende omzet draaien en houd ik genoeg tijd over voor mijn marketing en podcast. En ook voor mezelf. Na al die jaren hard werken vind ik dat ik dat laatste wel heb verdiend.”

Soms denken mensen ‘Zit je dan de hele dag thuis?’. Maar dat is totaal niet zo. Ik besteed ook veel tijd aan sporten en aan mijn eigen ontwikkeling. Als ik zelf niet fit ben, me niet meer ontwikkel of de kantjes ervan afloop, kan ik mensen ook niet coachen om hun leven te veranderen.

Ik leef nu het leven dat ik wil leven en help anderen om dat ook te doen. Soms zijn er nog kleine stukjes die ik anders zou willen. Daarom heb ik geïnvesteerd in het 365-coachprogramma en duik ik nog altijd in ontwikkelingsthema’s. Zo blijf ik in actie komen om ook die stukjes erbij te puzzelen.”

365-coachprogramma: een aanrader voor als je er écht voor wil gaan

Als ik Ivo vraag aan wie hij het 365-coachprogramma zou aanraden, valt er een korte stilte. “Ik raad het zeker aan, maar besef wel dat je het coachprogramma er niet ‘even bij doet’. Het is belangrijk om er echt tijd in te steken. Zelf probeer ik er elke dag wel iets mee te doen. Ik wil consistent zijn in mijn doel om een betere coach te worden. Zo haal je het meeste uit het programma. Aan iedereen die ook beter wil worden in coaching en bereid is daar volledig voor te gaan, kan ik het 365-programma zeker aanraden. Houd er dan vooral altijd een notitieboekje bij en pas de inzichten direct toe. Dat helpt!”