Optimist of pessimist?

Ik ben een optimist. Dit zeg ik als statement, als manifest, met alle bombast die daarbij hoort en dat is expres. Want optimisten zijn doorgaans de sukkels. Het zijn de naïevelingen die niet doorhebben hoe de wereld naar de verdoemenis gaat, het zijn de dommeriken die de apocalyps niet zien aankomen. Het zijn de flierefluiterhippies met hun roze brillen of de tsjakka!-roepers die de werkelijkheid ontkennen.

Nee, dan de pessimisten. Dat zijn natuurlijk de intellectuelen. Die doorzien de spelletjes van de elite en de grote bedrijven om ons kapot te maken. Volg de ondergangsdenkers, want als alles straks stuk is, kun je in elk geval zeggen dat je gelijk hebt gehad.

Ik weiger het. Ik ben een optimist.

Niet omdat ik ontken dat er problemen zijn, integendeel. De wereld barst van de problemen. Dat heeft ze altijd gedaan: crisis is de standaard. De oorspronkelijke betekenis van het woord crisis, uit het oude Grieks waar het ‘krinien’ heette, is overgang. Crisis als ingrijpende verandering, als periode waarin niets hetzelfde blijft. Ofwel: crisis is levenskracht.

Optimisme gaat niet over de ontkenning van de rauwe realiteit, die is precies wat-ie is. Het draait om wat je vervolgens met die realiteit doet. Ik ben een optimist, omdat ik geloof in mensen. Ik geloof in liefde. Ik geloof in vooruitgang, in de eindeloze creatieve kracht die we met elkaar hebben om ons leven en dat van anderen beter te maken.

Optimist tegen wil en dank

Je kunt daar eenvoudig cynisch of neerbuigend over doen, want mensen maken zo veel kapot. Maar dat is me te gemakkelijk, mij te veel een vorm van emotionele luiheid. Want als het toch allemaal achteruitgaat, waarom zou je dan nog iets willen verbeteren? Waarom zou je iets nieuws proberen? Pessimisme leidt naar afstand, leidt naar onverantwoordelijkheid, leidt naar stilstand.

De toekomst heeft zich nog niet voltrokken en daarom is een goede afloop niet vanzelfsprekend. Dat vraagt om onze schouders eronder. Het vraagt om vertrouwen in andere mensen. Het vraagt om een liefdevolle blik naar onszelf en naar anderen. Als wij het niet doen, wie doet het dan?

Dus ik ben een optimist. Tegen wil en dank. Omdat ik het zie als een vorm van liefde, kwetsbaar en naakt in een wantrouwende wereld. Met vier kinderen die het jaar 2100 meemaken, dus ik kan niet anders.

Wil je een leven met minder stress?

Heb jij het gevoel dat je écht tegen een burn-out zit? Neem contact op met je huisarts of bedrijfsarts die je bij het proces kan begeleiden. Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!