Denken in overvloed

Het klinkt misschien nog wat onwennig, denken in overvloed. Je hébt het immers druk, je weet niet of je anderen 100% kan vertrouwen en of je hart wel veilig is als je deze openstelt naar een ander. Toch is het veel fijner en vooral effectiever om te leren denken in wat er allemaal zou kunnen zijn. Bij overvloed geloof je dat er van alles genoeg is. Van geld, liefde, aandacht, succes, creativiteit en meer.

De gedachten dat er niet genoeg is, komt vaak voort uit angst. Niet zo gek, want vroeg hadden we het immers nodig om te overleven (in de tijd van de jagers en verzamelaars). Dit hedendaagse tekort-gedrag is nog steeds gebaseerd op angst. Hoog tijd voor een nieuwe mindset.

Van tekort denken naar overvloed

Je mindset veranderen doe je natuurlijk niet zomaar. Daarom is het zaak om dagelijks, stapje voor stapje te oefenen. Ben jij (net als ik) ook iemand die snel eet, omdat je bijvoorbeeld vroeger met veel was en snel wilden eten voordat alles op was? Het is een typisch voorbeeld van tekort denken. Of wanneer iemand niet direct reageert op je bericht, je al snel denkt: ‘heb ik iets verkeerd gedaan?’. Tijd voor een oefening!

Onze 50.000 jaar oude hersenen vertellen ons tegenwoordig nog steeds dat ‘iets van ons is’ en ‘elk moment weer kan worden afgepakt’. Onzin, natuurlijk. Supermarkten vol eten en keuzes genoeg. Probeer de komende dagen daarom eens te spelen met de volgende oefening: er is genoeg voor iedereen, ook voor mij. Ik hoef niet te haasten. Ik hoef niet te vechten om mijn deel. Andere mensen zijn net zo te vertrouwen als ik. 

Uit een klein onderzoek van 365 Dagen Succesvol blijkt dat succesvolle mensen allemaal focussen op resultaat. Ze gaan er per definitie vanuit dat iets haalbaar is. Dat betekent dat voor hen denken in overvloed de standaard is.

Interessant detail: uit hetzelfde onderzoek bleek dat de succesvolle mensen genoeg tijd hadden om alles te doen wat ze belangrijk vonden.

Oefening

Om te kunnen zien dat er genoeg is voor iedereen, zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten:

  • Waar ben je dankbaar voor in je leven? Schrijf het op, misschien wel dagelijks in een boekje aan het einde van de dag.
  • Vertrouw erop dat wat je wilt, er ooit zal zijn
  • Denk niet vanuit schaarste, ook niet wat je opties betreft. Heb een duidelijk doel, maar niet per se een duidelijke route. Sta open voor wat er zich aandient.
  • Ga als laatste eens na: komt waar jij tijd voor vrijmaakt overeen met wat jij belangrijk vindt?

Food for thought!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.