Ik was zestien en in mijn klas brak een heuse roddelrel los. De vader van een klasgenoot was namelijk via de computer vreemdgegaan! Dit was begin jaren ’90 toen niemand nog een mobiel had en maar een paar mensen het interwebs ooit van dichtbij hadden gezien. Hij was in een online rollenspel (denk aan World Of Warcraft-achtige toestanden) als draak een andere draak tegengekomen. Zijn vrouw trof haar man aan in opgewonden staat achter de computer, terwijl zijn draak bezig was haar draak, draakachtig te penetreren. Ze hadden elkaar nog nooit in het echt ontmoet, maar hij biechtte op dat hij zijn gezin voor haar wilde verlaten. Het liep spaak en uiteindelijk kroop de verslagen draak met hangende pootjes terug naar zijn eigen vuurspuwende vrouw. Online affaires zijn hartstikke retro!

Hoe ga je emotioneel vreemd?

Het draait allemaal om verbinding en dan bedoel ik niet die van je modem. De sterkte van de emotionele band met je geliefde bepaalt hoe voldaan je in die relatie bent. Vreemdgaan draait eigenlijk altijd om het gebrek aan verbinding: het gemis van interesse, gehoord of gezien worden, seks en intimiteit. Maar affaires starten over het algemeen met emotioneel onvervulde behoeftes. 

In de anonimiteit van het internet is het zo eenvoudig om verborgen of onbeantwoorde verlangens uit te spreken zonder de moeilijke confrontatie met je eega aan te gaan. Daarom is communicatie en in verbinding met elkaar zijn én blijven, letterlijk de lijm die een relatie sterk houdt. Als je in alle vrijheid en vertrouwen behoeftes, angsten en intieme verlangens met je wederhelft kunt delen, is het niet nodig om deze uitlaatklep buiten de deur te zoeken.

Waarom is een affaire zo aantrekkelijk?

Een (emotionele) affaire kent geen grenzen. Er kan wild gefantaseerd worden over hoe geweldig de toekomst met die ander kan zijn en in die fantasie is duidelijk geen plek voor de huidige partner. De ingebeelde invloed op de toekomst die deze prachtige fantasie met zich meebrengt, geeft zo veel voldoening dat er geen oog meer is voor een alternatieve toekomst met de huidige partner. Alles wat er vóór het ontstaan van die droom bestond, is saai en uitzichtloos. Het enige wat nu nog gelukkig kan maken is die droom. 

Alle besluiten die daaruit volgen is paniekvoetbal door tekortgedachten: als nood aan de man is, zoeken mensen de kortste weg naar een oplossing. En in zo’n moment nemen we beslissingen die ons op korte termijn voldoening geven, zonder na te denken wat we op lange termijn nodig hebben. Vluchten in een fantasie met een nieuwe, perfecte partner is altijd makkelijker dan puinruimen met de ‘oude’

Blote billen in de naam van integriteit!

Om de relatie na een emotionele affaire te kunnen herstellen, is het belangrijk dat de communicatie, en zo ook de verbinding wordt hersteld. Soms moeten partners zelfs leren hoe ze met elkaar kunnen praten, want dat is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan helpen om dit onder professionele begeleiding te doen. Ontrouw, op welke manier dan ook, kwetst altijd en emoties kunnen de overhand nemen. Dan is het fijn om onpartijdig advies te krijgen hoe je constructief met die emoties om kunt gaan.

In plaats van elkaar of de ander eeuwig de schuld te geven, kan er beter worden uitgezocht waar het misging en wat er nodig is om dat niet te herhalen. Met de billen bloot gaan is doodeng, maar wel het begin van een open en eerlijke verstandhouding. Dit kán betekenen dat koppels tot de conclusie komen dat behoeften en verlangens zo verschillen dat een goede relatie met elkaar niet meer mogelijk is. Hoewel dat geen leuke uitkomst is, is het altijd nog beter dan in een leugen leven.

Wat is jouw grootste eyeopener? Tof als je die hieronder deelt?