De familie van Saskia is totaal niet in haar geïnteresseerd. “Hoe ga ik daarmee om?” vraagt ze zich af. “Moet ik dit accepteren en naast me neerleggen of moet ik iets anders doen? Dit kost me zoveel energie en dat is zonde.” Een herkenbare, goede vraag voor een lastige situatie waar wij wel iets over te zeggen hebben.
Geen begrip van je familie
Begrijpelijk dat Saskia onder deze situatie lijdt. Maar dat hoeft niet! Wat ze kan proberen is om voortaan met haar rug naar haar familie toe te staan. Niet letterlijk, maar in die zin dat ze niet meer telkens naar haar ouders (en zusje) ‘kijkt’ voor begrip, toestemming of goedkeuring. Saskia is volwassen en heeft van niemand meer goedkeuring nodig. Van haar ouders kan ze dit zelfs niet eens meer verwachten. We leggen graag uit waarom niet.
Help, mijn ouders begrijpen mij niet!
Saskia’s ouders zullen haar nooit begrijpen. Daarom tonen ze weinig tot geen interesse, laat staan begrip. Als generatie staat Saskia namelijk ‘boven’ haar ouders. Ze kijkt verder dan haar ouders. Haar ouders kunnen niet meer begrijpen waar ze mee bezig is. We noemen dit evolutionair perspectief. Saskia kan de keuzes die ze maakt zo goed als ze kan proberen uit te leggen aan haar ouders, in de hoop op begrip en goedkeuring, maar zij gaan het nooit snappen. Accepteer dit, hoe lastig dat misschien ook is.
Een betere band met je familie
Uiteindelijk willen ouders simpelweg dat het goed gaat met hun kinderen. Ze zullen niet begrijpen wat Saskia doet, maar zijn heus trots op haar. Saskia moet dus vooral blijven delen hoe het met haar gaat en wat ze meemaakt. De ‘desintresse’ van haar ouders zal ze moeten laten rusten, maar dat geldt niet voor haar eigen keuzes. Onbegrip van ouders geeft enkel aan dat het kind op de goede weg is, dat zij verder gaat waar haar ouders zijn blijven steken.
Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.