Kun jij nachtenlang wakker liggen (met pijn in je buik) van het idee dat je na je vakantie weer aan het werk moet? Begint je partner steeds vaker over het feit dat je zo weinig thuis bent? Heb je het idee dat je lichamelijke klachten zouden verminderen als je ander werk zou doen, een andere relatie zou krijgen of minder zorgen zou hebben? Vraag jij je weleens af waar je het allemaal voor doet? Al het piekeren, rennen en vliegen, weekenden doorwerken en uren slaap in leveren…
Herkenbaar? Dikke kans dat je stress hebt. Stress is een veel voorkomend probleem in onze samenleving. Een paar feitjes op een rij:
- 1 op de 6 Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met overspannenheid, burn-out of andere stressgerelateerde klachten
- Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico of een burn-out
- Stress is beroepsziekte nummer 1! 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door (werk)stress. Hoge taakeisen en weinig autonomie, maar ook de sfeer en onderlinge relaties bepalen of je je gestresst voelt op je werk. Maar vergis je niet: stress komt niet alleen door werk. Ook gezondheid, zorgen om geliefden en financiële problemen zorgen in grote mate voor stress.
- Het onderwijs is koploper als het gaat om het percentage werknemers met stress- en burn-outklachten: 1 op de 5 werknemers heeft er mee te maken. Dat komt door de hoge werklast, maar ook de manier waarop zij emotioneel betrokken zijn bij hun werk. Mensen die in de zorg werken lopen om dezelfde reden bijna net zoveel kans op stress-gerelateerde klachten. Beroepen met de minste kans op stress? Landbouw, bosbouw en visserij.
- Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op stress- en burn-outklachten dan mannen. Dat heeft met een heleboel factoren te maken, denk maar aan de verzorgende, alle-ballen-in-de-lucht-willen-houdende-rol die de vrouw vaak toebedeeld krijgt en/of op zich neemt. Daarnaast maken vrouwen meer stresshormonen aan, die zich ook nog eens anders gedragen dan stresshormonen in het lichaam van een man. De hormonen blijven bijvoorbeeld langer aanwezig in het lichaam van een vrouw.
In de huidige samenleving is “druk” een compleet acceptabel antwoord op de vraag hoe het met je gaat. Als je niet druk bent, doe je iets niet goed. Maar diezelfde druk zorgt bij veel mensen voor (lichamelijke) klachten. Steeds meer mensen komen thuis te zitten omdat ze de druk zo hoog laten oplopen, dat ze op een gegeven moment niet meer door kunnen. De stress die ze ooit stimuleerde om het beste uit zichzelf te halen, haalt ze nu onderuit.
Dat gaat toch vanzelf weer over?
Wat wij opmerkelijk vinden, is dat uit onderzoek bleek dat maar een kwart van de mensen die aangeeft stress te hebben, actief probeert om de situatie te veranderen. De belangrijkste reden voor de overige driekwart om er niets aan te doen is dat zij denken dat stress vanzelf wel weer overgaat. Ze boeken een vakantie naar een ver, zonnig oord en hopen helemaal verfrist en fit weer terug te komen. Maar als je bij terugkomst weer op dezelfde manier verder gaat als voor je vakantie, verandert er natuurlijk niets! Stress – en de weg naar een burn-out – is voor veel mensen een vicieuze cirkel. Gevoed door angst, verwachtingen en bewijsdrang blijven we maar doorgaan, soms letterlijk tot we erbij neervallen.
Veel mensen zijn gaan geloven dat het moe zijn er “gewoon bij hoort.” Dat keihard werken noodzakelijk is om vooruit te komen. Dat je offers moet brengen en niet alles tegelijkertijd kan. Dat een leuk, ontspannen leven niet is weggelegd voor een normaal mens. Maar dat klopt helemaal niet! Er zijn namelijk een aantal dingen die je gewoon kunt leren en die je stressniveau verlagen. Ze gelden voor iedereen en maken je leven makkelijker.
Niet vanzelf… Maar je kunt het wel leren!
Deze lessen hebben wij de afgelopen jaren zelf ontdekt en uitgeprobeerd. Tot een paar jaar geleden hadden wij namelijk ook zo’n gestrest leven. Constante druk, veel verantwoordelijkheid, altijd moe. We hadden banen die anderen heel succesvol vonden en deden wat er van ons werd verwacht. We verdienden wel goed en we leerden veel, maar of we nu echt gelukkig waren… Elke ochtend snooze-ten we zo lang mogelijk. Onze relaties gingen er onder lijden. We besteedden nauwelijks aandacht aan onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het geld wat we verdienden, gaven we net zo snel weer uit om maar te compenseren dat we niet lekker in ons vel zaten. We hadden niet echt het idee iets bij te dragen aan de wereld en werden gewoonweg minder leuke mensen.
Tot we op een dag besloten het anders te gaan doen. Nu hoef jij natuurlijk niet van de ene op de andere dag je baan op te zeggen, een boek te schrijven en een jaarprogramma op te zetten, maar je kunt de tips die we je in deze training geven wel gebruiken om je situatie te verbeteren. Een leuk, makkelijk en vooral stress-vrij leven is namelijk ook voor jou weggelegd!
Wat is stress?
Wat is stress nu eigenlijk? Stress is een chemische reactie, die we ervaren wanneer iets spanning of druk veroorzaakt. Stress heeft in principe als doel om ons lichaam in een staat van fight or flight te brengen: het zorgt ervoor dat we de situatie bij de lurven grijpen en alles geven OF dat we ervoor wegrennen. Soms is stress daarom best bevorderlijk: het zorgt ervoor dat je lichaam in de hoogste staat van paraatheid is en snel kan reageren. Handig als je bijvoorbeeld een spannend sollicitatiegesprek hebt, een examen moet afleggen of keihard weg moet rennen voor een overvaller op straat.
Wanneer de stress zich opstapelt – en dat gebeurt sneller dan je denkt – is stress echter alles behalve bevorderlijk. Het zorgt ervoor dat je blokkeert. Je kunt je minder goed concentreren, je prestaties worden minder en je voelt je constant gespannen.
Ruim de helft van de Nederlanders voelt de stress in z’n lijf. Denk daarbij aan:
een gespannen nek en vastzittende schouders
- (chronische) vermoeidheid
- een onrustig gevoel
- hartkloppingen
- hoofdpijn
- slaapproblemen
- concentratieproblemen
- neerslachtigheid
Als de druk aanhoudt en je je lange tijd gespannen voelt, loop je risico op een burn out. De energie verdwijnt letterlijk uit je lichaam en functioneren niet meer. De klachten zijn niet meer te negeren en je bent helemaal uitgeschakeld. Hoewel vrijwel elke burn-out-overlever je zal vertellen dat hun burn-out een waardevolle tijd was waar ze veel van hebben geleerd, is het niet iets wat je moet willen. Waarom zouden we niet leren van degenen die het al hebben meegemaakt?
BREAKING NEWS: stress is een gedachte
Tijd voor groot nieuws. Je kunt alleen maar stress krijgen van jezelf.
Pardon? Ja, je leest het goed. We hadden het hiervoor al even over de stresstypes, maar nu gaan we nog een stapje verder. Je denkt wellicht dat je stress krijgt van je werk, van je geliefde of van die blauwe enveloppe. Maar eigenlijk krijg je alleen stress van de gedachten die je hierover hebt. Kijk maar: als we 10 mensen in dezelfde situatie zouden zetten – bijvoorbeeld met hoge werkdruk – zou een deel van hen wel stress krijgen en een ander deel niet. Het gaat dus niet om de situatie, maar om de manier waarop je over de situatie denkt.
Het zit namelijk zo: er zijn 3 standaard overtuigingen die zorgen dat je stress krijgt of moeilijk ontspant. Iedereen heeft minstens een van deze drie overtuigingen. Welke van de drie zorgt bij jou voor een gevoel van stress?
ik mag geen fouten makenik ben niet goed genoegde wereld is een onveilige plekDeze overtuigingen zijn vaak hardnekkig en zitten bij de meeste mensen heel diep. Soms zelfs zo diep, dat je niet weet dat ze de bron zijn van je stress. Daarom is belangrijk om dit goed bij jezelf te onderzoeken.
Want: het is niet waar.
Geen van deze overtuigingen zijn waar.
Ergens in je verleden is er iets gebeurd waardoor je dit bent gaan geloven.
Je bent je ernaar gaan gedragen. En nu ben je hier. Het heeft je gebracht tot waar je nu bent. Dat is best bijzonder. Daar mag je dan ook best dankbaar voor zijn: het is je overlevingsmechanisme geworden en dat is okay. Maar nu wil je door: je wilt niet meer overleven, je wilt leven! Dus is het belangrijk om afscheid te nemen van deze overtuigingen en de stress die ze veroorzaken.
Welke gedachten leiden bij jou tot stress?
Deze overtuigingen zitten in je hoofd. Het zijn gedachten die je bent gaan geloven. Ga maar eens bij jezelf na welke gedachten er bij jou leiden tot stress. Maak voor jezelf een lijstje: hoe denk je over je lichaam? Over je werk? Over je dromen, je doelen, je talenten? Over je partner? Over je kinderen, je familie, je vrienden? Over jezelf? Je huis, je vakantie, je agenda? Schrijf alles op. Wees eerlijk! Negatieve gedachten verpakken in een mooi jasje helpt je niet verder. Schrijf het zo negatief op zoals het in je hoofd klinkt. Pas dan kun je het zien voor wat het is: de aanleiding voor je stress.
Om welke van de 3 overtuigingen gaat het?
Schrijf nu achter elke gedachte op om welke van de drie overtuigingen het gaat. Welke overtuiging bij jou het meest hardnekkig, komt het vaakste voor? Daar zit de bron van je stress. Hoera! Nu je die te pakken hebt, weet je waar je aan kunt werken.
Het mooie aan gedachten en overtuigingen is namelijk dat je ze kunt veranderen. Je kunt ze omdraaien, beïnvloeden en vervangen. Besluit om vanaf nu alert te zijn op de gedachten die je hebt en die leiden tot je gevoel van stress. Weet dat je ervoor kunt kiezen om andere gedachten te hebben. Wanneer je jezelf weer op zo’n stressveroorzakende gedachte betrapt, vervang ‘m met een andere gedachte. Eentje die je helpt, die je kalmeert, die je steunt. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat je minder stress ervaart!
Doe de test
Download HIER de Worksheet, doe de test en ontdek of jij gevoelig bent voor stress.
In de video geven we je daarnaast een krachtige en diepgaande oplossing om nooit meer stress te ervaren.
Wij zijn ontzettend benieuwd naar de inzichten die je uit deze oefening hebt gehaald. Tof als je het ons laat weten via social media.