Wat is flow?

Het gevoel van ‘flow’ wordt voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (sorry, hij heet echt zo) en dat is best ironisch met zo’n naam. Volgens hem gaat flow over dat heerlijke gevoel dat je kan overvallen als je iets aan het doen bent waardoor je alles om je heen vergeet. Je staat bijvoorbeeld te koken en je vergeet de tijd, je afspraken en uiteindelijk jezelf. Je werkt aan een prachtig project en het is precies ingewikkeld genoeg om het spannend te maken, maar simpel genoeg om toch duidelijke stappen te zetten. Je voelt dat je de baas bent over wat je aan het doen bent – zeilen, schrijven, handwerken – maar als je even niet oplet, kan het zo weer de baas worden over jou.

Je ervaart flow als wie je bent en wat je doet samen één wordt. Dat maakt het ook meteen veel groter dan een gemoedstoestand. Werkelijke flow gaat verder dan dat: het is een vorm van vrede.

De kracht van flow is als water

Het is geen toeval dat ‘flow’ een woord is dat naar water verwijst: stroomt het of stroomt het niet? Water biedt geen weerstand, heeft geen vaste vorm en vecht nooit terug en toch maakt het de diepste kloven en gladste rotsen. Het lijkt alsof het niks doet, maar ondertussen doet het alles. Water bevecht de rotsen niet, maar vormt ze wel. De flow zit ‘m juist in het niks doen.

Vecht niet met water

Misschien herken je bij jezelf dat je stiekem met veel dingen in gevecht bent. Omdat de werkelijkheid anders is dan je had gewild. Omdat mensen andere dingen doen dan wat je had gehoopt. Omdat sommige dingen nog steeds oneerlijk zijn. Omdat je het niet eens bent met wat een ander vindt. Misschien maakt het je zelfs boos, verdrietig of gefrustreerd. Je voelt je misschien wel afgewezen, onjuist behandeld of miskend. En in alle gevallen ben je aan het vechten met wat er is.

De essentie van flow is besluiten te stoppen met vechten. Harmonie te vinden met alles wat er is. En dus ook met wat er niet is. Marcel ziet daar op dat podium wat hij aan het doen is en besluit onmiddellijk met dat geknok te stoppen. Je snapt wat het eerste is dat we een paar weken later aan hem zien: flow. Want vaak is de beste manier om iets te doen, helemaal niets te doen.

Heb jij vaak het gevoel dat je hard moet vechten om in een flow komen? We zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen? Deel je het met ons in de comments?

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.