Dat deze leeftijden kunnen afwijken, is bij de meesten wel bekend; iemand die er jaren jonger uitziet,  een kind met de wijsheid die niet bij z’n leeftijd past of een volwassene die zich als een klein kind gedraagt. Vrij herkenbaar.

Deze verschillen zie je ook terug in je emotionele leeftijd. Deze kan bijvoorbeeld zijn blijven hangen op een leeftijd waar je een emotionele deuk hebt opgelopen: door het gemis van een van je ouders, een verhuizing waardoor je je vrienden kwijtraakte, een pestverleden, afwijzing in de liefde.. je kan het (onbewust) allemaal nog bij je dragen.

Hoe werkt je emotionele leeftijd door in je liefdesleven?

Stel je emotionele ontwikkeling heeft op liefdesvlak een deuk opgelopen in je kleutertijd, dan zou het zomaar kunnen zijn dat jouw huidige emotionele relatiebehoefte als volwassene op een heel ander vlak ligt dan waar je het rationeel zou zoeken.
Wat zie je twee kleuters doen als ze elkaar leuk vinden? In de zandbak spelen, hand in hand lopen en vervolgens weer hun eigen ding doen. Dat staat nogal haaks op je volwassen leeftijd die een serieuze relatie aan wil gaan met sexuele intimiteit. Dat is nogal een stap voor een emotionele kleuter!

Ik kan me goed voorstellen dat deze kleuter zich hier totaal geen raad mee weet en zich in allerlei bochten wringt om hier een weg in te vinden. Terwijl als je deze kleuter de ruimte zou geven om op liefdesvlak te gaan spelen, te gaan ontdekken, dan is het waarschijnlijk een heel blij, vrolijk en open kind die weinig met de toekomst bezig is. Heerlijk complexloos.

Hoe stoom ik mezelf klaar voor een volwassen relatie?

Doorleef je emotionele leeftijd! Het helpt enorm om je te beseffen dat je op dit moment emotioneel een baby/kleuter/puber bent met daarbij behorende behoeften.

Verlang je naar huid-op-huidcontact zonder seksuele behoefte? Schiet je in de stress als iemand verder wilt gaan dan zoenen? Of wil je van alles uitproberen zonder te veel gedoe? Ontdek bij welke leeftijd dit voor jou hoort en besteed aandacht aan de kleinere variant in jezelf met die leeftijd. Wat heeft hij/zij meegemaakt waardoor ze mogelijk is gestagneerd? Heb hier geen oordeel over! Dit deel stuurt je waarschijnlijk al heel lang en nu je het in zicht hebt, kan je hier iets mee. Hoe fijn is dat!

Wees gerust, het duurt echt niet evenveel jaar om door te groeien naar je huidige leeftijd. Soms schiet je zelfs in één keer door naar volwassenheid. De kunst is jezelf de ruimte te geven de leeftijd te leven waar je op dat moment staat.
Dus mocht je je een puber voelen: ga lekker puberen! Voel je je twee: ga stampvoeten met je armen over elkaar en zeg nee! En voel vervolgens wat dat met je doet.

Is dat alles?

In veel gevallen wel. Door jezelf te zien in de emotionele leeftijd die je op dat moment hebt, herstel je de band met het (kinds)deel in jezelf en schiet je van daaruit door naar volwassenheid. Het kan ook zijn dat de pijnlijke ervaring een dusdanige wond heeft achtergelaten, dat er meer zorg nodig is voor heling. In dat geval kan coaching of een familieopstelling een uitkomst zijn. Je zult merken dat zodra je dit kindsdeel hebt aangekeken en omarmt, je leven opslag veranderd kan zijn en de mooie liefdevolle volwassen relatie in beeld komt.

Durf jezelf in de spiegel te kijken

Zit je momenteel in een relatie? Geef jezelf de ruimte voor je eigen zoektocht en neem je partner in deze zoektocht mee. Het kan je zomaar dichterbij elkaar brengen. Het tegenovergestelde kan ook, dat je ontdekt dat je partner onbewust een rol vervuld waar je na heling geen behoefte meer hebt. Hoe pijnlijk dat ook is, wees dankbaar dat deze persoon deze rol heeft vervuld en laat hem/haar los in liefde. Jullie verdienen allebei meer dan dat.

Ben je nu single? Kijk dan eens terug op je eerdere relaties: welke emotionele leeftijd voerde daar de boventoon? Welke rol hadden jij en je partner naar elkaar? Die van gelijkwaardige om was er sprake van een vader/moederrol? Hoe eerlijker je naar jezelf bent, hoe liefdevoller je leven wordt!

Wat is jouw eye-opener van dit verhaal? Heb je een idee van jouw emotionele leeftijd in relaties? Leuk als je je ervaring hieronder deelt.