Verliefd op mezelf

Voel je ‘m al aankomen? Je hebt gelijk: ik heb het over de relatie met mezelf. Ik was 22 toen ik mezelf voor het eerst echt zag en ik was meteen halsoverkopstapelverliefd. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik pleit ervoor dat we allemaal verliefd worden op onszelf. Al is het maar omdat je de rest van je leven met jezelf opgescheept zit. Kun je het maar beter een beetje leuk hebben samen, toch?

Verliefd zijn op jezelf is iets heel anders dan ‘jezelf accepteren zoals je bent’. Hoewel dat wel een belangrijk onderdeel is van het proces, voelt het voor mij ook een beetje negatief. Alsof je je maar neerlegt bij wat er is omdat je het toch niet kan veranderen. Ben ik het niet mee eens. Kun je wel, je moet het alleen willen. Het idee van een superrelatie is in mijn ogen dat je het beste in elkaar naar boven haalt. Hoe mooi als je daar zelf ook voor kunt zorgen? Dus hoe doe je dat?

Leer jezelf door en door kennen

Waar je van droomt, waar je blij van wordt, wat je irriteert. Dit klinkt misschien als een open deur, maar het zal je verbazen hoeveel mensen zichzelf niet kennen. Veel van de dingen die we doen, vinden en denken zijn aangeleerd of overgenomen van bijvoorbeeld onze ouders. 

Daarmee hoeft het nog niet overeen te komen met wat jij voelt, denkt of vindt. Wat je voelt, denkt en vindt weet je wel, het is alleen verborgen onder al die lagen van meningen en gedrag van anderen. Zie jezelf als een ui: elke keer dat je een goed gesprek hebt met jezelf over wat JIJ nu echt wilt, pel je een laag af en kom je dichter bij de kern.

Mij helpt het altijd om het op te schrijven. Het gaat daarboven vaak zo snel, dat ik het niet kan bijhouden. Vermoeiend! Maar wanneer ik dan een bladzijde vol kladder kan ik ten eerste niet sneller meer denken dan ik schrijf – fijn – en kan ik daarna teruglezen wat ik denk. Ook fijn.

Doe je best voor jezelf

Investeer in je relatie door veel tijd alleen door te brengen – en heb het dan echt gezellig. Of je nu lekker op de bank een filmpje kijkt of met jezelf op date gaat naar het museum, het maakt niet uit. Het feit dat je alleen maar met jezelf rekening hoeft te houden betekent dat je helemaal, volledig jezelf kunt zijn. Niemand die er wat van vindt of op afknapt. En als je wel iets doet, zegt of vindt waar je op afknapt, denk dan weer even aan die ui. Pel het af. Kun jij!

Trek iets leuks aan, zorg goed voor jezelf. Koop eens een leuk cadeautje voor jezelf. Geef jezelf complimentjes, schouderklopjes en hulp. Zorg ervoor dat er niemand anders verantwoordelijk is voor hoe gelukkig jij je voelt, maar neem die verantwoordelijkheid zelf.

Word het type persoon die je zelf graag zou ontmoeten

Echt: wees de beste versie van jezelf en vind jezelf geweldig. Dat heeft niks met narcisme (hoe je die herkent, lees je hier.) te maken. Mensen die blij zijn met zichzelf, zichzelf leuk vinden – en dus niet per se beter dan anderen – zijn nu eenmaal leuker om tijd mee door te brengen dan mensen die alleen maar negatief doen over zichzelf. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Wordt het uiteindelijk nóg gezelliger!

Verklaar jezelf de liefde

Tegen de spiegel, in gedachten of hardop in het bijzijn van je vrienden. Schreeuw van de daken hoe leuk je jezelf vindt. Iedereen mag het weten! Benadruk die leuke eigenschappen die je hebt, die mooie ogen en dat onuitputtelijke enthousiasme – of wat dan ook. Als je het zelf ziet als goeie punten, zullen anderen dat ook doen.
En ze leefden nog lang en gelukkig!

Waarom ben jij verliefd op jezelf? Laat je verhaal achter in de comments en inspireer anderen om ook verliefd te worden op die eigenschappen!