Weet jij wat je partner denkt?

De werkelijkheid is weer eens anders. Onderzoekers Angela Neal en Edward Lemay van de Universiteit van Maryland lieten de mannen en vrouwen uit honderd heterostellen vragenlijsten invullen. Eerst over hun eigen gevoelens en verlangens en daarna over diezelfde gevoelens en verlangens van de ander. De uitkomsten waren opmerkelijk: de geliefden bleken helemaal niet zo veel dingen hetzelfde te voelen. Maar waar wel een duidelijke relatie tussen zat, was hoe iemand zelf dacht en vervolgens verwachtte dat de ander dacht. Bijna alle mooie overeenkomsten bleken niet te bestaan – het was simpelweg projectie.

Je denkt dat de ander boos is, omdat je zelf boos bent. Je denkt dat de ander zich schuldig voelt, omdat je jezelf schuldig voelt. Maar ook: je denkt dat de ander vreemdgaat, omdat je zelf stiekem wel eens verlangt naar iemand anders. De meeste jaloezie wordt veroorzaakt doordat je eigenlijk zelf iemand anders leuk vindt. In de ogen van de ander zie je de ander niet; je ziet jezelf.

Emoties projecteren op de ander

De kans is klein dat je dit bij jezelf in de gaten hebt, want het is een geniepige overlevingsstrategie om jezelf beter te voelen. Als je liegt, helpt het om jezelf te vertellen dat anderen dat ook doen en dus herken je diezelfde leugenachtigheid in je partner. Als je in het geheim fantaseert over anderen in je relatie, voel je je meteen beter als je gelooft dat je partner hetzelfde doet. Hoe sterker je verbondenheid met iemand anders, hoe groter de kans dat je jouw eigen emoties op de ander projecteert.

Prijsschieten dus, met je geliefde. Jammer genoeg heeft die projectie een lelijke bijwerking: als we maar lang genoeg naar onze partner kijken als iemand die vast vreemdgaat, is de kans steeds groter dat dit ook werkelijk zal gebeuren. Want het maakt toch niet meer uit, je hebt hem of haar al lang al veroordeeld. Zo veroorzaakt je voorbarige projectie voor je het in de gaten hebt een nieuwe werkelijkheid en krijg je precies gelijk op het stuk waar je geen gelijk wilde hebben.

Kijk dus altijd eerst naar jezelf. Betrap jezelf op die projecties. En mocht je partner opeens zijn vreemdgegaan en had je niks in de gaten? Ook dat is projectie: omdat je zelf trouw bent, zag je dat ook in de ander. Dat is nog steeds mooier dan andersom.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!