De vraag van Johanna is als volgt: “Ik zou graag willen weten hoe ik me kwetsbaar kan opstellen zonder zielig over te komen. Het wordt me vaak geadviseerd om me kwetsbaar op te stellen, maar ik weet niet zo goed hoe dat moet. Wat moet je dan zeggen? Hoe zorg je ervoor dat je niet het respect van de ander verliest? Of dat ze je niet meer leuk vinden? Dus: hoe kan ik mezelf kwetsbaar opstellen zonder zielig over te komen?”

Je kwetsbaar opstellen: wat betekent dat?

We gaan ervanuit dat als mensen tegen je zeggen dat je je wat meer kwetsbaar op zou kunnen stellen, dat ze jou graag willen zien zoals je bent. Als je deze opmerking vaak hoort kan het zijn dat je een houding hebt waarbij je je echtheid niet laat zien. Als je dan gemaakt kwetsbaar gaat zijn, leg je weer een nieuwe laag over die echtheid heen. Dat is dus niet de bedoeling!

De essentie van je kwetsbaar opstellen is juist dat je stopt met al die verschillende houdingen aan te nemen. Laat jezelf zien zoals je bent, want dat is altijd goed. Het is namelijk gewoon wat het is.

Kwetsbaar zijn is niet zielig!

In onze seminars hebben we vaak intieme gesprekken met mensen. Dit gebeurt op een podium, terwijl er veel mensen kijken. Als we zien dat iemand op het podium staat – omdat hij/zij hele goede vragen heeft gesteld en wil uitwerken, het is altijd je eigen keuze – en het heel spannend vindt, werkt het vaak goed om te laten zien hoe bijzonder het is wat zo iemand doet. We vragen dan aan de zaal: ‘steek je hand eens op als je het bijzonder vindt wat hier gebeurt. Of als je het dapper vindt dat hij/zij dit verhaal deelt.’ Vaak steekt de hele zaal een hand in de lucht en ziet de persoon op het podium in dat het fantastisch is wat er gebeurt. Dat het okay is om echt en kwetsbaar te zijn.

Vaak valt er dan een masker af en komt het echte verhaal tevoorschijn. Het idee dat kwetsbaar zijn zielig is, verdwijnt. En dat is maar goed ook, want dat is een hele verkeerde koppeling! Ga maar eens bij jezelf na wat jij vindt van mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen. Vind je die ook niet vaak dapper, bijzonder, inspirerend, groots? Hoe vaak vind je ze echt zielig?

Kijk naar jezelf zoals je ook naar een ander kijkt

Wat je doet is net of mensen van jou iets anders zullen vinden dan dat. Terwijl als anderen kwetsbaar zijn vind jij dat mooi, dapper en echt. Het helpt om te geloven dat datzelfde geldt voor jou.

Dus kijk naar jezelf zoals je ook naar een ander kijkt. Je zult merken dat de hele lading van gedoe eraf gaat. Het is een inspirerend verhaal. Een ander heeft er wat aan. En als het niet zo is, is het ook goed. En daarmee kan je maximaal kwetsbaar zijn, zonder bang te zijn om zielig over te komen.

Heb je wat aan onze tips? We horen graag van je in de comments!