Onzekerheid ontstaat door afwijzing

Je kunt je wel voorstellen wat het met een kind doet als het door de ouders wordt verwaarloosd, bekritiseerd of zelfs mishandeld. Dit zorgt voor een diep gevoel van afwijzing en daarmee twijfel aan jezelf: “ben ik wel goed genoeg? Mag ik er wel zijn? Blijkbaar niet.” Zelfs al waren je ouders de allerliefste ouders die je je kunt voorstellen, dan nog zul je als kind genoeg afwijzingen ervaren hebben: je mag niet op het tapijt poepen, je ouders hebben niet elke seconde tijd voor je en je mag niet altijd doen waar je zin in hebt.

Dit lijken kleine afwijzingen, maar voor een kind betekent het elke keer: je bent niet helemaal goed zoals je bent. Het gevolg: je past je aan. En daar is op zich niks mis mee; je ontkomt hier niet aan. Het is onmogelijk om een kind op te voeden zonder enige vorm van afwijzing. Want een kind altijd zijn zin geven en dan maar z’n gang laten gaan is natuurlijk ook niet goed. Opgroeien is daarom voor iedereen het leren omgaan met wat je omgeving van je verwacht, en werkelijk íedereen verzint daar onbewust een oplossing voor die heel goed werkt, maar tegelijk ook problemen oplevert. Die oplossing heet: het ego.

Je past je aan om liefde te krijgen

Je ego, imago, sociale identiteit of ook wel gewoon zelfbeeld is zoals de naam al zegt het beeld dat je van jezelf hebt. Dat beeld heb je gecreëerd om liefde en goedkeuring te krijgen, zelfs om te overleven! Dat klinkt dramatisch, maar voor een kind zit het zo: je bent volkomen afhankelijk je ouders. Als ze je niet lief vinden: geen eten en geen bescherming. Daarom bepaalt je oerinstinct dat je álles zult doen om de smaak te vallen bij je ouders en omgeving. Je hebt bijvoorbeeld ooit onbewust het volgende gedacht: “ik krijg complimenten en liefde als ik flink ben. Zwak zijn is blijkbaar slecht, dus ik ga hoe dan ook sterk zijn!” Je ooit kwetsbare en gevoelige ware zelf komt hiermee in de verdrukking. Die voelt zich niet goed genoeg na zo veel afwijzing door anderen én door jezelf.

Niet jezelf zijn maakt je onzeker

Je ego levert je dus liefde en goedkeuring op. Van anderen, maar niet van je ware zelf. Want je ego is maar een gedeelte van jezelf: het is een soort schil. En dat voel je. Je kunt wel honderd keer horen dat je goed, mooi, aardig, geweldig bent: je bent er zelf niet van overtuigd, want de complimenten zijn gericht aan je schilletje en niet aan je ware zelf. Ook al weet je niet meer bewust dat je dat schilletje ooit gecreëerd hebt, je vóélt het wel. Je ware zelf voelt zich niet aangesproken door de complimenten en kan ze niet geloven. Je ware zelf voelt zich nog steeds afgewezen, niet goed-zoals-ie-is en daardoor: onzeker. 

Hoe word je minder onzeker?

De oplossing om je minder onzeker te voelen ligt in het mogen zijn van je ware zelf. Dat betekent dat je alles toelaat wat vroeger en nu niet mocht, niet handig was en wat je dus in jezelf hebt afgewezen. Mocht je vroeger niet huilen? Zet de kraan nu maar open. Moest je altijd lief eerst lief zijn voor anderen en mocht je niet aan jezelf denken? Zet jezelf dan nu op de eerste plaats. Moest je altijd de beste zijn en hoge cijfers halen? Vier dan nu al je mislukkingen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is dan ook een enorm goed idee om onder begeleiding te worden wie je eigenlijk al was. Met hulp van een therapeut of coach wen je makkelijker aan het idee. En natuurlijk is het hartstikke noodzakelijk om mensen om je heen te hebben die dol zijn op jouw ware zelf, en je aanmoedigen om deze te laten zien! Het is vaak een lang proces dat eng en pijnlijk kan zijn. Maar als je in het reine komt met je ware zelf, bereik je misschien wel de hoogste staat van geluk: je voelt je rustig, je bent blij met jezelf én je ‘fouten’ en mensen krijgen je niet zomaar meer klein!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor.Vanaf nu is het tijd voor jou!