Het zal je verbazen maar mokken is een teken van intimiteit. We doen het namelijk alleen bij mensen die dichtbij ons staan, familie bijvoorbeeld of onze partner. Mensen van die we verwachten dat ze ons zonder woorden begrijpen. En als ze dat niet doen, uit je mokkend je onvrede. Het is een soort van passief agressief ruziemaken. De ander heeft je iets aangedaan en je verwacht dat die wel weet wat. Zonder dat je hoeft uit te leggen waarom je boos of gekwetst bent. Nou, grow up.

Gedachten lezen

De ander kan jouw gedachten niet lezen. Ga dus voor jezelf staan en leg uit waarom je van streek bent. Zonder kwaad te worden, zonder verwijten te maken. Probeer ervan uit te gaan dat de ander je niet opzettelijk kwaad doet. Zo geef je iemand niet alleen de kans je te begrijpen maar ook in de toekomst rekening met je te houden. Dát is investeren in je relatie.

Laat je niet verleiden door gemopper

Wat doe je als de ander loopt te mokken? Blijf in contact. Probeer normaal tegen de ander te praten en loop niet weg. Dat maakt het namelijk moeilijker om een stap naar je toe te zetten. Laat je ook niet onder druk zetten door het gemok of verleiden om ook vervelend gedrag te vertonen. Geef aan dat er ruimte is voor een gesprek, zodra de ander normaal tegen je doet. Ja, dat is soms best moeilijk. Maar wees de wijzere en onthoud dat dit juist ontstaat omdat je belangrijk bent voor de ander.

Wat was de belangrijke eye-opener van dit artikel? Laat je reactie hieronder achter!