Weer zo’n goed bedoeld advies

Top, denk je zuchtend. Je lief heeft jullie aangemeld voor dansles, want dat is goed voor jou en jullie relatie. Pfff. Het goede voornemen is elkaar weer meer te verrassen en vaker iets met z’n tweetjes doen. Alleen je houdt niet zo van dansen. Sterker nog, je vindt dansen stom. Of jezelf als je danst. Je bent er gewoon niet zo goed in. Zelfs na duizend danslessen word jij geen Fred Astaire of Ginger Rogers. En dus zit je in de weerstand. Een typische reactie als je partner met een dergelijk idee komt of ander goed bedoeld advies. Maar wat zit er nu eigenlijk achter?

Waarom je je afgewezen voelt

Je voelt je afgewezen. Je hoort niet het idee of advies maar de boodschap ‘je bent niet goed genoeg’. En dat wil je niet horen, zeker niet van je partner. Je wilt juist het gevoel hebben dat je geweldig bent zoals je bent. Je wilt je geliefd en geaccepteerd voelen. Zonder dat je aan jezelf hoeft te sleutelen of moet veranderen. Dat maakt namelijk onzeker. Het is ook de reden waarom we ons in een ruzie vaak op de ander richten in plaats van op ons eigen aandeel. “Mensen gaan een beetje aan elkaar pulken en willen de ander veranderen,” zegt David. “Het is natuurlijk makkelijker om de ander de schuld te geven voor problemen. Dan ligt de verantwoordelijkheid voor de oplossing namelijk ook bij de ander. Maar als je denkt dat de ander het probleem is, ís dat juist het probleem.”

Leren accepteren

Als er een conflict is vraag jezelf dan eens af wat de situatie écht beter zou maken. Soms ligt dat ongetwijfeld bij de ander maar soms ligt dat net zo goed bij jou. Jullie hebben beide je aandeel. Soms zul jij je partner dus op iets wijzen – en dat mag! Als de situatie er beter van wordt, als je partner ervan kan leren en groeien. In andere momenten zal je partner jou advies geven om iets anders te doen. Wat dan helpt is om verandering niet te zien als kritiek maar als een kans voor ontwikkeling. Dan schiet je niet meteen in de weerstand maar kun je even nadenken of je lief wellicht een goed punt heeft.

Weerstand ontstaat omdat je bang wordt, omdat je je niet gezien of onterecht veroordeeld voelt. Zonde, want je partner kent je beter dan de meeste mensen en heeft een objectiever beeld van jou dan jijzelf. En je partner heeft als het goed is het beste met je voor. Net als jij met hem of haar. Dus probeer het op een andere manier te benaderen. Als liefdevol advies.

Het klaslokaal van je geliefde

“Ga vrijwillig in het klaslokaal zitten van je geliefde,” adviseert David. “Als we elkaar iets meer toe zouden staan om elkaars leerling en meester te zijn dan komt er veel meer balans.” Dus als je geliefde denkt dat dansles goed is voor je en voor jullie relatie, ga het proberen. Stel je open voor de ander. Pas dan kun je wijze lessen leren over jezelf.