Wat zo interessant is aan die Raad, is dat veel van de leden er in werkelijkheid niet bij zijn. Ze zitten niet écht in dat kringetje. Hooguit zitten ze er als hologram, een soort virtuele aanwezigheid. Dat maakt het relevant in je eigen leven: stel je eens voor dat je kunt overleggen met mensen die er in werkelijkheid helemaal niet zijn. Met het risico dat je ons stapelgek verklaart: dat is precies wat wij doen.

Lastige keuzes maken

Onze eigen Raad der Wijzen is virtueel en bestaat uit een serie mensen die we bewonderen om wie ze zijn of om wat ze gedaan hebben. Bij lastige keuzes vragen we onszelf af: wat zou onze Raad gedaan hebben? Walt Disney zit er in. En de Pakistaanse Malala. Maar ook Louis van Gaal. En Jip natuurlijk, onze goede vriend die door zijn vroege overlijden het begin vormde van dit project om van Nederland het gelukkigste land te maken. Net als in de Jedi High Council leggen we ze in gedachten een vraag voor. Wat zou Walt doen? Hoe zou Jip reageren? De grap is: je krijgt altijd antwoord.

Het is een vorm van modelleren

Door goed te kijken naar wat mensen doen die je bewondert, ben je in staat om gedrag en mentaliteit over te nemen. Niet door te doen alsof, maar door het je helemaal eigen te maken. Je maakt jezelf leerling van een meester die dat zelf niet weet.

Bedenk eens welke mensen je in je eigen Raad der Wijzen wilt laten plaats nemen en wat ze je vervolgens zouden adviseren. Dan ontdek je waarschijnlijk al snel een patroon. Het zijn adviezen zonder angst. Zonder ressentiment. Zonder kortetermijndenken. Wie je ook kiest voor je eigen Raad, je zult al snel zien dat je advies krijgt om geduld te hebben, te vergeven, door te zetten, lief te hebben, eerlijk te zijn. Het kan niet anders of je Raad adviseert je het goede. En dat is niet zo gek, als je bedenkt dat die antwoorden gewoon uit jezelf komen. Maar dan misschien uit een hoekje waar je niet elke dag naar luistert.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365. Benieuwd waarvoor je bij ons terecht kan? Neem een kijkje bij onze programma’s of volg eerst een gratis masterclass.