Uitmaken heeft een lange nasleep
De afspraak die je met zijn tweeën had is over, maar gewenning, gewoonten en gevoelens hebben tijd nodig om te veranderen. Als je dit weet, snap je ook dat je met dit gegeven rekening hebt te houden. Het uitmaken zelf duurt misschien kort; de nasleep ís er: voor de ander, maar ook voor jou. Hoe je het daadwerkelijke uitmaken én de periode daarna kunt aanpakken lees je in deze lijst van tips:
Tips om het op een goede manier je relatie te verbreken:
- Realiseer je dat schuldgevoel je niet helpt. Natuurlijk is het vreselijk om iemand van wie je misschien nog steeds houdt pijn te doen. Maar vergeet niet dat je je partner op de lange termijn ook een dienst bewijst door het uit te maken. Er is een goede reden dat je de relatie wilt beëindigen, en die reden maakt echte liefde tussen jullie onmogelijk. Dat wil je niemand aandoen.
- Maak het altijd face to face uit. Inkoppertje misschien, maar een relatie verbreken via app, e-mail of zelfs telefoon is echt iets wat alleen slappe weekdieren doen. Maak dus een afspraak of kies zo goed mogelijk een moment.
- Kies een goed moment. Gedumpt worden vlak voor een examen of midden in een drukke werkweek is niet zo jofel. Geef je aanstaande ex de mogelijkheid om in rust te rouwen en plan het verbreken van de relatie daarom vlak voor het weekend of rustige periode.
- Kies een rustige locatie. Midden op de Dam of met luidruchtige huisgenoten op de gang praat het niet heel ontspannen. Zorg dus dat jullie alleen zijn en niet gestoord kunnen worden.
- Zorg dat je kunt uitleggen waarom je de relatie verbreekt. Partners blijven vaak achter met vragen: zij waren tenslotte nog niet zover! Het is natuurlijk aan de partner om daarmee te dealen, maar je helpt je aanstaande ex en jezelf enorm als je wel de informatie kan verstrekken waarmee hij of zij vervolgens aan de slag kan. Hou wel rekening met het volgende punt:
- Focus op de relatie: niet op de persoon. Zorg ervoor dat je je partner op geen enkele manier beschuldigt, ook al heb je nog zo gelijk. Deel mee waarin jouw behoeftes anders zijn dan die van je partner.
- Is er een ander in het spel, wees hier dan eerlijk over. Het zal pijn doen, maar het is voor je partner nóg pijnlijker als je ineens met je nieuwe vlam overal verschijnt terwijl je ex van niets wist. Doe alleen geen details uit de doeken: dit doet alleen maar meer pijn.
- Bereid je voor op een heftige reactie. Je ex kan heel goed gaan huilen of zelfs boos worden. Accepteer deze mogelijkheid van te voren en reageer zelf rustig, wat er ook gebeurt. Zo stook je het vuur niet verder op.
- Hou het kort en wees duidelijk. Gebruik duidelijke taal, zoals: ‘ik maak het uit’. Zo geef je geen aanleiding voor hoop. Maak duidelijk dat deze keuze voor jou heel definitief is. Liever de pleister in één ruk eraf trekken dan dat dit proces zich nog lang voortsleept.
Nadat je het hebt uitgemaakt:
- Go cold turkey. Hou na het verbreken van je relatie voor lange tijd afstand tot elkaar. Zelfs als je vrienden wilt blijven heeft dit meestal wat tijd nodig.
- Hou het zakelijk en beleefd. Kijk of het meteen lukt om spullen terug te geven en mee te nemen. Woon je samen of ben je getrouwd: regel de zakelijke kant van het verhaal dan zo snel en rustig mogelijk.
- Ga niet openlijk de bloemetjes buiten zetten. Zodra het uit is ben jij vrij en misschien wel opgelucht. Misschien heb je zelfs wel zin om het wreed op een stappen te zetten en nieuwe veroveringen te maken. Dit is super pijnlijk voor je ex. Hou je dus een beetje in, en als dat niet lukt, zorg dan dat je ex er niets van meekrijgt.
- Laat de social media aan je ex over. Geef de ander de tijd en ga niet online lopen verkondigen dat het uit is. Ontvriend je ex niet. Laat die eer aan hem of haar. Is er na een tijdje nog niets veranderd aan jullie eventuele officiële relatiestatus op Facebook, dan kun je altijd na een paar weken of maanden zelf jullie status veranderen. Maar geef het tijd.
Na het verbreken van je relatie volgt het afronden
Een stap die vaak wordt vergeten is het netjes afronden van de relatie. Met het uitmaken ben je er niet zomaar vanaf: de reden dat je met iemand was én dat het niet werkte zegt ontzettend veel over jezelf. Er zit altijd een les in: misschien wel een van de grootste van je leven. Ga dus in de periode na het verbreken van de relatie na wat er gebeurd is en welke informatie je daar uit kunt halen. Praat erover, met een objectieve vriend(in) of een coach of therapeut. Je kunt zelfs op den duur samen met je ex hier aan werken als jullie daar behoefte aan hebben.
Uitmaken hoeft geen drama te zijn
Het verbreken van een relatie blijft natuurlijk ontzettend moeilijk en pijnlijk. Maar het hoeft ook geen langslepend drama in negen bedrijven te worden. Hou rekening met de ander, wees aardig voor jezelf en ruim op wat er nog op te ruimen valt. Zo maak je de weg naar een nieuwe liefde voor jezelf en voor je ex vrij. Meer weten hierover? Luister dan onze podcast ‘Wanneer zet je een punt achter je relatie?’