De beste relatiebuffer: de emotionele bankrekening

Elke relatie kent z’n ups en downs. En die downs zijn veel beter te handelen als jullie zogeheten emotionele bankrekening flink in de plus staat. Deze emotionele bankrekening kun je zien als een buffer die zo vol zit met liefde, positiviteit en vertrouwen dat een mindere periode er niet zo hard in hakt. Tegenslagen, teleurstellingen, ruzies en andere moeilijkheden in je relatie zorgen voor het teruglopen van het saldo. Hoe minder saldo, hoe meer irritatie, ongeduld, ruzie en verlies van verbinding. Genoeg redenen dus om jullie saldo dik in de plus te krijgen en te houden!

Hoe zorg je voor een hoog saldo op je emotionele bankrekening?

Het goede nieuws is dat storten op jullie emotionele bankrekening ontzettend leuk kan zijn. Samen herinneringen maken zorgt natuurlijk voor groene cijfertjes. Op vakantie hoeft dát niet moeilijk te zijn! Alleen, de beste manieren om emotionele stortingen te doen, zijn niet altijd makkelijk of leuk: écht luisteren en open staan voor elkaar, vergeven en je emoties beheersen vergt oefening en geduld. Hieronder vind je de twee belangrijkste manieren om op vakantie zo snel mogelijk jullie emotionele kapitaal op te plussen.

2 Tips om je relatie op vakantie weer nieuw leven in te blazen

1. Werk aan perspectief en plezier in de relatie

Een goede relatie bestaat uit twee aspecten: plezier en perspectief. Heb je alleen plezier met elkaar, dan verdiept de liefde zich niet en wordt je partner op den duur inwisselbaar voor iemand anders met wie je het ook leuk kunt hebben. Perspectief gaat over de toekomst. Samen iets hebben om in te investeren zorgt voor superveel verbinding.

Plezier hebben op vakantie zit vaak wel snor, maar werk je ook aan jullie perspectief? Nu heb je er tijd voor! Open het gesprek over die dingen waar je thuis niet aan toe komt. Stel je partner vragen die écht ergens over gaan, zoals: “waar zie je jezelf over vijf jaar?”, “wat zou je doen met je leven als je nu alle geld en mogelijkheden had?”, “wat vinden we zo belangrijk dat we er bewust meer energie in gaan stoppen?” Luister echt en ga niet in discussie over de antwoorden, ook als het antwoord een beetje moeilijk is. Als je partner bijvoorbeeld het liefst een half jaar alleen op reis zou gaan, voel je je misschien een beetje aan de kant gezet. Maar het verlangen is er nu eenmaal, en als je daar negatief op reageert, zorgt dat juíst voor de verwijdering waar je bang voor bent. Geef je partner de ruimte om zijn of haar dromen te hebben en de kans dat de relatie standhoudt en groeit, wordt oneindig veel groter.

2. Keer terug naar het begin van de relatie

Grofweg bestaan er maar drie fases in elke relatie: het begin, een status quo en het einde. In het begin investeren jullie de hele dag door: er is aandacht voor elkaar, je zegt lieve dingen, je besteedt tijd aan elkaar, je luistert, jullie hebben plezier en dromen samen over de toekomst. Na deze fase, vaak na het eerste jaar kan de sleur erin sluipen. Ook samenwonen en kinderen krijgen kunnen ervoor zorgen dat de wilde frisheid van limoenen uit jullie begintijd verdwijnt. Investeren in jullie emotionele saldo is eerder uitzondering dan regel geworden. Als deze fase maar lang genoeg duurt, breekt vanzelf het einde aan. Want: niet investeren is hetzelfde als vertrekken.

Grijp de vakantie aan om de vonk uit jullie begintijd weer terug te brengen. Ga eens voor jezelf na wat jullie toen deden, zeiden, voelden? Doe een beetje extra moeite: leg die telefoon weg, plan een verrassing, uit dagelijks je liefde met woorden en knuffels en wees hardop dankbaar voor al het moois dat jullie samen delen. Moet je eens kijken hoe jullie emotionele bankrekening weer vol stroomt!

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 130.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.