Relatieproblemen door geld

Yuppie, vette bonus van je werk! Het liefst boek je meteen tickets naar Canada, staat al eeuwig op je bucket list. Alleen je lief is wat minder enthousiast. De vlucht is te duur en in Scandinavië heb je toch ook heel mooie natuur? En dan kunnen jullie nog wat centen opzij zetten voor een nieuwe auto.

Een nieuwe auto… you couldn’t care less. Als je gezeik krijgt over geld, is geld niet per se waar het over gaat. Verschillende behoeftes en onduidelijke afspraken leiden snel tot irritaties. In je liefdesrelatie maar ook in vriendschappen en met je familie. Maar hoe voorkom je nou dat geld een ding wordt? Lees even mee!

Ruzie over geld in je relatie

Zonder dat je er erg in hebt, leer je van je ouders hoe je met geld omgaat. Meestal nog voordat je je eerste zakgeld krijgt, maar vanaf dat moment zeker. Denk even na, mocht je zelf bepalen waar je je geld aan uitgaf? Werd je gestimuleerd om te sparen? Ook de waarde die je aan geld koppelt, neem je meestal over van thuis. Wellicht was de overtuiging dat er altijd genoeg geld is, of juist altijd te weinig.

Deze basisovertuiging beïnvloedt gedrag als uitgeven, sparen en lenen. En je voelt hem al aankomen, dat kan wel eens botsen met de manier waarop anderen met geld omgaan. De eerste stap naar minder geldgezeik is daarom meer inzicht in jezelf. En het besef dat iedereen een andere relatie met geld heeft.

Deze tips helpen je vast op weg:

1. Waar staat geld voor?

Waar staat geld eigenlijk voor? Hoe werd er thuis met geld omgegaan en wat is jouw uitgavepatroon? Met deze test krijg je meer inzicht in jouw relatie met geld. Bespreek vervolgens wat je hebt ontdekt. Met je partner, vrienden of met je familie. Probeer zo veel mogelijk informatie te verkrijgen over jezelf en over de ander. Wanneer word je bijvoorbeeld boos als het gaat om geld? Hoe voelt het dat je partner meer of minder verdient dan jij? Zo krijg je helder wat de verschillen en overeenkomsten zijn. En dat helpt om elkaar te begrijpen en rekening te kunnen houden.

2. Duidelijke afspraken

Concrete afspraken voorkomen veel gedoe. In je relatie maar bijvoorbeeld ook als je met vrienden op vakantie gaat of uiteten. Spreek van tevoren af wat gezamenlijke uitgaven zijn en wat niet. Vanaf welk bedrag overleg je met elkaar voordat je het uitgeeft? Wat is gezamenlijk geld, wat niet? Een praktische relatietip is om een gezamenlijke rekening en beide een eigen rekening te hebben. Zo blijf je zelfstandig, maar is het ook makkelijk om gezamenlijke uitgaven te doen.

3. Ga op geld-date

Beslissingen over geld neem je samen, zeker als je een relatie hebt. Plan daarom elke maand een vast moment om geldzaken te bespreken. Nee, daar wordt het niet leuker van maar wel makkelijker! Er zal niet altijd iets urgents zijn, maar de continuïteit zorgt ervoor dat er geen drempel ontstaat om het over geld te hebben. Evalueer ook regelmatig of gemaakte afspraken (nog) werken.

4. Samen geld uitgeven

Kies een doel waar jullie samen geld aan willen besteden. Dat kan een verre reis zijn, de toffe (veels te dure) oldtimer of een goed doel dat jullie willen steunen. Gezamenlijke doelen versterken jullie band en koppelen een goed gevoel aan geld.

5. Peerpressure

Ook in de relatie met vrienden of familie heb je geregeld te maken met geld. Denk aan de dure fles wijn die in het restaurant op eens op tafel staat. Betaal je die mee terwijl je geen wijn drinkt of niet? Of het weekendje weg met je schoonouders wat je stiekem zonde vindt van je geld. Ook hier helpt het als je van tevoren afspraken hebt gemaakt. En voelt iets niet fijn, maak het dan zo snel mogelijk bespreekbaar.

Dat zorgt voor begrip en voorkomt gedoe in de toekomst omdat je het op een moment bespreekt dat er nog geen lading op zit. Ga ook bij jezelf na of het echt gaat om het geld of dat eigenlijk oude irritaties weer de kop op steken en je daarom zo snel reageert. Wellicht heb je wel een heel ander gesprek te voeren dan over geld.

Wat dus helpt tegen geldgezeik is het bespreekbaar maken. Heb het er geregeld over zodat het minder gevoelig is. En dat is makkelijker als je inzicht hebt in je eigen relatie met geld en weet dat deze voor iedereen anders is.

We zijn benieuwd, heb jij nog andere tips? En hoe ga jij in je relaties om met geld? Laat ze achter in de comments hieronder.