Dan krijg je nog weleens relatieproblemen en ook bij ons is het niet altijd over rozen gegaan. We ontdekten dat veel van die ‘algemene wijsheden’ over relaties helemaal niet kloppen. Dat het romantisch beeld in films en muziek ook niet klopt. Dat een waardevolle diep verbonden intieme relatie meestal iets anders is dan je denkt. We zetten een paar misverstanden (en daarmee belangrijke tips om je relatie te verbeteren) op een rij.

Relatieproblemen: deze 5 misverstanden houden je relatieproblemen in stand

Relatiemisverstand #1: in een goede relatie begrijp je elkaar zonder woorden

Het is nogal een risico om te veronderstellen dat de ander altijd maar zou moeten weten wat je bedoelt. Je Zou Toch Moeten Weten Dat! Alsof er steeds een rijtje ondertiteling met je meeloopt: wat hij of zij éigenlijk zegt is… Nee. Ook in relaties zonder problemen is het nog steeds cruciaal om uitgesproken te zijn over wat je wilt, wat je fijn en niet fijn vindt en wat je nodig hebt. Laat de ander niet gokken.

Relatiemisverstand #2: er moet continu bloeiende hartstocht zijn

We ontdekten dat de fijnste relaties helemaal niet zijn gebaseerd op erotische spanning of een constant spel van aantrekken en afstoten. Dat kán heel leuk zijn en een extra laag aan je relatie toevoegen, maar wel als het gebouwd is op een fundament van vriendschap. De vriendschap is belangrijker dan de hartstocht en het is makkelijker om passie in een vriendschap te brengen dan vriendschap in een passiespel.

Relatiemisverstand #3: voor relatietherapie moet het eerst slecht gaan

Je hoeft geen slechte voetballer te zijn om toch te gaan trainen. Ook hoef je geen slechte leidinggevende te zijn om een coach te nemen. Waarom denken we in relaties dan wel zo? Het is heel verstandig om met regelmaat samen in het klaslokaal te gaan zitten en ofwel in een cursus, ofwel met een coach, je te laten begeleiden in je relatie. Juist als het goed gaat en de relatieproblemen nog niet de overhand hebben genomen. Wanneer repareer je het dak ook al weer?

Relatiemisverstand #4: in goede relaties is geen ruzie

Eeuwige harmonie kan soms nog schadelijker zijn dan af en toe een goede ruzie. Helemaal als die harmonie betekent: je ware gevoel verzwijgen, de ander niet willen kwetsen, niet open zijn over wat je wilt, onderhuids frustratie laten sudderen. Verschil van mening kan heel aantrekkelijk zijn, zolang je het maar niet te veel laat escaleren. Maak soms even ruzie – en maak het daarna weer heerlijk goed.

Relatiemisverstand #5: vrouwen willen praten, mannen willen seks

We zijn in onze cultuur nogal doorgeschoten in de verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl: het verschil tussen mannen onderling is (ook hormonaal) vaak groter dan tussen een man en een vrouw. Bij vrouwen idem dito. Dus elk cliché over mannen die willen klaarkomen en vrouwen die willen worden vastgehouden, klopt vaak niet. De uitdaging is om helder te zijn over wat je zelf wilt en ook de ander te erkennen in wat hij of zij wil: de rest is allemaal voorgeschreven verwachting van buitenaf – en dus bullshit.

Leuk als je ons laat weten welke misverstanden volgens jou nog meer bestaan over relaties. Deel in de comments jouw verhaal of tips!