Hoe goed kun je ermee zijn?

Wat bijna niemand weet, is dat er nog iets is, ingeklemd tussen het bekende ontvangen en weggeven, namelijk: ermee zijn. De capaciteit om te kunnen bezitten. Je volledig eigenaar kunnen voelen van iets en daar helemaal comfortabel mee zijn. Of zoals de engelsen zo mooi zeggen: havingness. Check maar eens bij jezelf, als je salaris wordt gestort bijvoorbeeld. Is dat geld dan echt van jou, of is het in je hoofd al van de bank (want hypotheek) en van de verzekering en van van al die dingen waar je lid van bent? Of als je een compliment krijgt, kun je dat dan helemaal bezitten – of ben je meteen bezig het weg te praten (“was maar een tientje bij de H&M!”) of terug te duwen (“dat wou ik net over jou zeggen!”). Kun je vrijuit zeggen: dankjewel, dat vind ik zelf eigenlijk ook?

De invloed van havingness

Onbewust dragen de meeste mensen een plafond met zich mee, waarmee ze zichzelf verhalen vertellen over hoe terecht of onterecht het is als ze iets bezitten. De schoenen die je voor jezelf koopt, ‘omdat je dat wel hebt verdiend’. De fles wijn die je meeneemt naar een etentje ‘omdat je niet met lege handen kunt aankomen’. Allemaal veronderstelt het een autoriteit buiten jezelf, die bepaalt of jij ergens recht op hebt. Of je het gewoon in alle vrijheid en vrolijkheid mag hebben, of dat je daarmee óók onmiddellijk een schuld op je neemt – want wat jij hebt, kan een ander zogenaamd niet hebben (of je hebt er niet hard genoeg voor gewerkt of je bent het niet waard of noem al die onzinverhalen die je jezelf vertelt maar op). De Franse filosoof Prouhon zei ooit: eigendom is diefstal – en stiekem geloven we dat allemaal nog steeds.

Het leuke is dat juist die havingness veel invloed heeft op de andere twee fases. Want wie goed kan bezitten, kan automatisch heel goed ontvangen. En aangezien je pas iets kunt weggeven als het eerst van jou was, heb je ook in één klap veel meer weg te geven. Dus de volgende keer dat je iets krijgt en denkt: dit is te mooi om waar te zijn – denk er dan meteen achteraan: dankjewel. Dat vind ik zelf eigenlijk ook.

Wil je met minder stress met meer overvloed jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Schrijf je hier in, net als 130.000 anderen. Vanaf nu is het tijd voor jou!