Door ingesleten gewoontes gaan veel mensen verkeerd met stress om. Het probleem met stress is dat over stress stressen nóg meer stress oplevert. (God, mijn bloeddruk stijgt al van die ene zin!) Spanning en angst veranderen je gevoel en denkproces waardoor je ineens beslissingen kunt nemen en dingen doet die je anders nooit zou doen. Deze beslissingen werken vaak contraproductief in het verminderen van je stress. 

Alcohol en stress gaan niet samen

Voorbeeld nummer één is alcohol of (soft)drugs gebruiken. Hoewel de roes je tijdelijk een rustig gevoel geeft, verergert het ondertussen je stress omdat die roes je brein verlamt en brein op deze manier niet in staat is om de opgebouwde spanning te verwerken. Als de bedwelming opgeklaard is komt de stress zo van de parkeerplaats, met dubbele snelheid en piepende bandjes weer de straat in gesjeesd! Een extra wijntje of blowtje helpen je dus niet. Je hoeft niet gelijk aan de tarwegras smoothies maar drink bewust en niet om te verdoven.

Hyperventilatie door stress, stress door hyperventilatie

Lekker diep inademen als je merkt dat je gaat hyperventileren is ook alleen maar olie op het vuur gooien en tevens nummer twee. Want hoewel je het idee hebt dat je niet genoeg lucht krijgt, barsten je hersenen van de zuurstof! Je hebt dusdanig veel zuurstof dat je er letterlijk high van bent, want je schopt de afvoer van je koolstofdioxide in de war. Om te stoppen met hyperventileren buig je voorover, houd je één neusgat dicht en tuit je je lippen zodat je de in- en uitvoer zo klein mogelijk maakt. Adem vervolgens vanuit je buik, je borstkas blijft stil, in vijf seconden door je neus in en in vijf seconden door je mondtuitje uit tot je je ademhaling volledig onder controle hebt.

Láát me alleen, alleen met al mijn gestress!

Nummer drie is druilen. In het geval van stress is druilen het idee hebben dat je alleen moet zijn of niets moet doen om tot rust te komen. Na een drukke werkdag op de bank zitten, naar het plafond staren en overdenken hoe vreselijk gestrest je bent, klinkt al niet erg prettig dus hoe rustgevend zal dit in de praktijk zijn? Opladen of ontspannen kan op veel manieren en juist niét met je stress bezig zijn, zal de stress verminderen. #hoedan? Hoewel je stressbrein/lazy ass-combinatie iets anders zal willen, is beweging belangrijk om je brein niet te laten druilen. Doe iets wat hand-oog coördinatie nodig heeft, zoals sporten. Hekel aan sport? Disco-bowlen en laser-midgetgolfen zijn óók een vorm van bewegen. Maar ook bordspelletjes, gewoon een beetje wandelen en ouwehoeren of fietsen helpen je hoofd. Actief zijn stimuleert je hormoonhuishouding en de aanmaak van neurotransmitters, en die fijne beestjes helpen weer stress te verlagen. 

Ik denk dat de wereld vergaat

Nummer vier zijn je eigen gedachten. Iets wordt pas een ‘ding’ als jij er aandacht aan geeft. De overtuiging dat er iets vreselijks gebeurt, dat de hele wereld op jouw schouders rust en het bestaan van de mensheid gevaar loopt als jij die ene taak niet uitvoert. Een stressaanval over iets ontstaat in je hoofd en nergens anders. Als je hoofd begint te razen en zich met overtuigingen vult, stel jezelf dan de twee life changing vragen: Is dat waar? En twee: weet ik honderd procent zeker dat dit zo is? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is het nutteloos er verder over na te denken dus stop daar mee. Klinkt simpel toch? En dat is het ook. De key naar rust in je hoofd is namelijk niet alles geloven wat je denkt. Probeer het maar eens uit.

Ervaar jij wel eens stress? Welke vorm van ontspanning helpt jou daar het beste bij? Laat het ons weten in de comments!