De bodem raken zodat je het licht ziet

Wanneer heb je je dieptepunt bereikt? Soms denk je dat je al op de bodem ligt en val je toch nog dieper. Zo dacht ik tijdens de eerste schok na het overlijden van mijn ouders dat het niet erger kon, tot mijn hele familie uit elkaar viel. Uiteindelijk leidde juist het raken van die bodem tot een onverwachte bevrijding. Ik kreeg voor het eerst de kans zelf te ontdekken wie ik was.

Hetzelfde geldt voor Joost: vanuit het diepste zwart van zijn burn-out ontdekte hij de sleutel tot zijn genezing. Hij zag in dat hij tot op dat moment het leven van anderen leefde. Het werd zijn eerste stap richting een gelukkiger leven. “Ik legde de autoriteit jarenlang buiten mezelf”, vertelt Joost. “Ik luisterde te veel naar adviezen van anderen. Daardoor wist ik niet goed wat ik zelf wilde.”

Vaak ligt de oorzaak in je jeugd, zo ook bij Joost. “Ik ben wat te beschermend opgevoed denk ik. Ik was het niet gewend mijn eigen keuzes te maken.” Met een loopbaancoach ging hij terug naar zijn kinderjaren. “Ik herinnerde me ineens dat ik juist altijd het zonnetje in huis was vroeger. Een sociaal kind, zonder remmingen of beperkingen.” Maar door overbescherming en pesterijen op school was Joost juist het tegenovergestelde geworden.

Waar word je echt blij van?

Joost zat vast in een baan die eigenlijk helemaal niet bij hem paste. “Ik werkte als software developer en zat echt op een eiland. Dag in dag uit achter een bureau zonder direct contact met anderen.” Hoe ontdekte hij dat hij zo niet verder kon? “Ik zat in de auto op weg naar huis en luisterde naar elektronische muziek. Het was een van de eerste keren dat ik naar een dj-cursus was geweest in Amsterdam en ineens wist ik het: nu is het klaar.”

Joost merkte dat hij energie kreeg van muziek. En van andere mensen. Hij hakte de knoop voor zichzelf door: hij nam ontslag en meldde zich aan voor de Jaaropleiding van 365 Dagen Succesvol. “Ik zat nog midden in mijn burn-out maar de knop ging om. Thuis feliciteerde mijn vriendin me met mijn beslissing.”

Joost ziet de Jaaropleiding van 365 Dagen Succesvol als een zetje in de juiste richting. “Ik durf nu eerder stappen te nemen en voel me vrij in mijn hoofd. Ik voel minder belemmeringen vanuit vroeger en realiseer me dat ik er mag zijn.”

Energie krijgen en met anderen delen

Bijna twee jaar na zijn burn-out draaide Joost als dj op Ibiza. “Binnen een kwartier stroomde de club helemaal vol. Het publiek was zo enthousiast, na een halfuur had ik de hele tent op z’n kop gezet. Ik wist niet wat me overkwam.”  

Geluk op anderen overdragen vindt Joost belangrijk, ook buiten de dj-booth. Hij raadt iedereen aan voor zichzelf op onderzoek te gaan. “Zit je niet op je plek? Blijf niet tot je zeventigste zitten, maar ontdek waar jij energie van krijgt en zet stappen. Doe een cursus, lees een boek, volg je eigen muziek.”

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.