Hoe je naar jezelf kijkt, zo kijk je naar de wereld

En hoe je naar de wereld kijkt, zo kijk je naar jezelf. Die twee zijn absoluut onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als je de wereld onbetrouwbaar of ingewikkeld vindt, betekent dit eigenlijk dat je jezelf onbetrouwbaar en ingewikkeld vindt. 

Als je weet dat deze twee waarnemingen – hoe je naar jezelf kijkt en hoe je naar de wereld kijkt – hetzelfde zijn, heb je niets meer met de wereld te maken. Je hebt het nu alleen nog met jezelf te doen, de wereld kun je immers niet veranderen. Nu kun je een duidelijk besluit nemen: ik ben te vertrouwen. Lukt dat? 

Haal het oordeel eraf: besluit dat je te vertrouwen bent

Een oordeel is een tijdelijke mening. Op het moment dat je het oordeel eraf haalt, kom je bij echt vertrouwen: het vertrouwen op een goede afloop. Zie je het verschil? Nu kun je kijken naar de dingen die jij belangrijk vindt, je waardes, en daar gedrag aan koppelen. 

Check dus bij jezelf waar je voor staat en verbind daar consequenties en gedrag aan. In alles wat je doet laat je die waarden en persoonlijke overtuigingen terugkomen. Zo wordt het een geheel! Wat je vind, wat je zegt en wat je doet zijn nu in één lijn. Dat geeft enorm veel rust – en vertrouwen. 

Wat was jouw grootste eye-opener in dit blog? We horen graag van je in de comments!

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.