Claire vraagt zich af hoe ze meer op haar eigen gevoel kan vertrouwen. “Hoe weet je wanneer je gevoel klopt? Want mijn gevoel heeft mij al zo vaak in de steek gelaten. Dan dacht ik de juiste keuze te maken maar bleek de uitkomst anders.” Lastig dilemma!

Klopt je gevoel?

Let op: op je gevoel vertrouwen betekent niet dat je de uitkomst van je beslissing kunt voorspellen. Je bent geen fortune teller! Dat iets goed voelt zegt helaas niet dat het ook altijd goed zal uitpakken. Of althans kan dat op dat moment zo lijken. Niemand kan voelen hoe iets gaat aflopen. De koppeling maken tussen een goed gevoel en een goede uitkomst gaat je dus zeker niet helpen.

Luisteren naar jezelf

Je gevoel is ook niet per se hetzelfde als je intuïtie. Intuïtie is eigenlijk ‘innerlijk weten’. Om hier beter naar te luisteren en hierop te vertrouwen, is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben waar je op de langere termijn heen wilt. Zo kun je jezelf bij elke beslissing afvragen of dit je verder gaat helpen, of je op de goede weg zit. Met een doel in je achterhoofd, zul je steeds makkelijker beslissingen kunnen nemen. Ook kun je hierdoor makkelijker omgaan met rotdagen. Een rotdag is slechts een hobbel op de weg naar jouw doel! Je zit nog steeds op de goede weg.

Eigenlijk heb je ook niet heel veel andere keuze. Waar kun je anders op vertrouwen? Vraag je niet telkens af of elke beslissing werkt, maar houd het grotere doel voor ogen. Dáár werk je naartoe! Je bent op weg naar succes! In onderstaande video bespreken David en Arjan de vraag van Claire.

Wat als ik niet vertrouw op mijn intuïtie?

Soms komt het voor dat je een keuze hebt gemaakt op je gevoel en daar achteraf toch spijt van had. Bij vele keuzes hebben we altijd wel iets van onszelf te verliezen, zoals een stukje vrijheid voor een vast contract. Of je kiest ervoor om te verhuizen voor die droombaan, want dat is het wel waard. Je kiest iets wat het bereiken van je hogere doel lijkt te helpen, maar daar lever je dan toch wel weer wat voor in. Achteraf kan ook nog eens lijken dat het helemaal geen goede keuze was geweest. Maar volg je liever een doel in je leven of de bedoeling van het leven? Want wat nu een slechte keuze of situatie kan lijken, dient je zeer waarschijnlijk later in je leven alsnog, op een manier die je misschien niet had verwacht. Dan was het achteraf gezien de bedoeling.

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

Een rationele beslissing beter dan een gevoel beslissing? 

Uit een eerder onderzoek bleek dat mensen die een rationele beslissing hadden genomen achteraf net zo vaak spijt ervan hadden als mensen die op hun gevoel een keuze hadden gemaakt. Het verschil? Een keuze op gevoel maken is veel gemakkelijker en minder stressvol. Zo kun je dus op een minder stressvolle wijze door het leven gaan. En mocht het geen juiste keuze zijn geweest: je bent jezelf niet verloren. Je weet dat het je alsnog kan dienen en het je helpt om later een keuze te maken die beter voelt. Of om jezelf weer iets beter te leren kennen. Steeds weer. En weer. En weer.

Wees dus niet te streng op jezelf en op de uitkomst van je keuze. Want vaak vallen je verloren puzzelstukjes op een later moment ineens toch weer samen en zie je in dat ze je gebracht hebben tot waar en wie je nu bent. Als je ‘t zo bekijkt, kan een eerder gemaakte keuze toch bijna niet meer voelen als een verkeerde beslissing?

Minder twijfelen en meer intuïtie volgen

Wil je meer twijfelen is een alarmsignaal dat afgaat bij de aanwezigheid van angst. Zodra de onzekerheid in je toeslaat, weet je dat er een onderliggende angst aandacht vraagt. Hoewel we allemaal weleens twijfelen wordt het vervelend wanneer de twijfel altijd de overhand neemt en het je belemmert in keuzes maken. Ben jij een twijfelaar? Dan is het zaak om hier iets mee te doen. Door te leren luisteren naar je intuïtie en minder vast te zitten door twijfels. Hoe? David & Arjan geven tips in deze podcast.