Alles doen wat in je macht ligt

Zo meldde Kees zich vorig jaar aan voor Miracle Roadmap, met als hoofddoel om zijn boosheid te temperen. Of zoals hij het zelf omschrijft: “De situatie is zoals die is, maar ik kan wel leren om met minder boosheid in de situatie te staan.” Dat werd zijn belangrijkste leerdoel voor Miracle Roadmap.

Daarnaast was er nog iets wat Kees over de streep trok om zich aan te melden. Door alle gedoe rondom de scheiding was hij het contact met zijn middelste dochter verloren. Dat maakte hem intens verdrietig. Tegelijkertijd realiseerde hij zich dat hij aan de feiten niets kon veranderen. “Wel wilde ik alles doen wat in mijn macht ligt om het contact te herstellen. Dat begon met werken aan mezelf.”

80% van de boosheid weg

Een baanbrekend moment voor Kees was een oefening bij een live-event van Miracle Roadmap. “Het was een ademhalingsoefening waarbij je met je benen moest trappelen en hard moest schreeuwen. Ik doe eigenlijk overal aan mee, maar dit vond ik te zweverig. Dus besloot ik het gillen en trappelen te skippen. Ondanks dat ik maar half meedeed, greep de oefening me en werd ik plotseling door emoties overmand. Ik werd diep geraakt en heb nog de hele avond huilbuien van ontlading gehad.”

Dat Kees zo werd geraakt, kwam door twee ingevingen die hij kreeg tijdens de oefening. In plaats van te schreeuwen voelde hij de behoefte om de zin “Het is goed” zachtjes uit te spreken, gericht tot zijn dochter. Daarnaast bedacht hij zich tijdens de oefening “Als ik van de boosheid naar mijn ex af ben, dan bel ik haar op en zeg ik alleen maar ‘Ik ben niet meer boos op je’.”

Die twee inzichten brachten hem veel rust. “Sindsdien ben ik van zeker 80% van mijn boosheid af”, vertelt Kees glunderend. “De overige 20% heb ik nog wel. Maar dat is oké. Er mag altijd een beetje boosheid zijn. Als je er maar geen last van hebt.”

Van een 7 naar een 10

Iets wat Miracle Roadmap Kees leerde, is dat je nooit genoegen moet nemen met een leven dat een 7 waard is. “Toen ik nog zonder stress in mijn huwelijk zat, had ik mijn leven een 7 tot 7,5 gegeven. Een prima voldoende dus! In het diepe dal daarna was mijn leven zeker een nul waard. Nu ik eruit ben, zit ik weer op een 8 tot 8,5 en dat cijfer blijft stijgen. Nu pas ben ik me ervan bewust dat ik niet hoef te blijven hangen in een 7 tot 7,5. Je leven hoeft niet “prima” te zijn. Je mag gaan voor een leven dat een 10 waard is.”

Hersengymnastiek

Dat Kees nog niet op een 10 zit, heeft ermee te maken dat het contact met zijn dochter nog niet is zoals hij dat het liefst zou zien. “Er is nog steeds afwijzing en dat is heel verdrietig en moeilijk. Maar Miracle Roadmap heeft me wel geleerd om er anders naar te kijken. Zo heb ik geleerd om door de ogen van mijn dochter naar de situatie te kijken. Dat is hersengymnastiek waar je ‘u’ tegen zegt, maar het lukt én het helpt.”

Wat Kees vooral helpt, is om verder te kijken dan de situatie zoals die nu is. “Ik zie in dat mijn dochter nu kijkt door de ogen van een puber en dat de situatie ook nog vers is. Ik probeer vijf tot tien jaar vooruit te kijken. Hoe wil ik dat ze dan terugkijkt? Ik hoop dat ze tegen die tijd kan denken ‘Ondanks de niet-ideale omstandigheden heeft mijn vader wel zijn onvoorwaardelijke liefde getoond’. Ik zie in dat zij het slachtoffer is. Zij kan hier niets aan doen. Het enige wat ik kan doen, is er voor haar zijn.”

Je leven in de centrifuge

Naast zijn persoonlijke situatie veranderde er ook het nodige in Kees’ werkleven. “Je moet je voorstellen dat mijn leven na de scheiding, mede door Miracle Roadmap, in een wilde centrifuge heeft gezeten. Dan is het logisch dat ik op een gegeven moment ook mijn werkzame leven op de schop heb gegooid.”

Een jaar eerder had Kees zijn bedrijf verkocht om vervolgens een jaar in loondienst te gaan. Maar na dat jaar besloot hij toch weer voor zichzelf te beginnen. “Dit keer alleen met veel meer rust”, benadrukt hij stellig. “Ik ben nu zzp’er in de catering en evenementen, werk als dj en ben beheerder van sportclubs. Ik deel zelf mijn dagen in en dat is een verademing. Er is opeens totale rust.”

Zaalenergie

Het mooiste aan Miracle Roadmap vindt Kees het contact met andere deelnemers. En dan specifiek de zaalenergie tijdens de live-events. “De andere deelnemers kunnen mensen zijn naast wie je normaal alleen stilzwijgend op het treinstation staat. Maar nu ben je opeens samen onderdeel van een groep. We zijn allemaal verschillend, maar delen één belangrijk ding: we hebben allemaal onszelf bij de lurven gepakt en bedacht ‘Nu ga ik met mezelf aan de slag!’. Dat levert een bijzondere energie op in de zaal, met soms een sprankeling en soms een traan.”

Het was de zaalenergie die Kees inspireerde om voor de tweede keer aan Miracle Roadmap mee te doen. Tijdens de eerste ronde was hij al zijn boosheid kwijtgeraakt. De onrust die hij toen voelde om de allerbeste vader voor zijn dochters te zijn, had al plaatsgemaakt voor rust. “De liefde is er toch wel. Het is misschien moeilijk te uiten of te delen, maar het is er wel. Dat geeft rust!”. De tweede ronde van Miracle Roadmap ging hij puur in vanuit een onbevangen ontspanning om alles nóg een keer mee te maken. “Nu geniet ik nog veel meer van de energie. Ik kan me echt verheugen op de live-dagen, zelfs net zoveel als wanneer ik naar een popconcert zou gaan.”

Onbeschrijfelijk maar prachtig

Over de vraag of Kees Miracle Roadmap aanraadt, hoeft hij niet lang na te denken. “Zeker. Ik vind het fantastisch! Het mooie is dat mijn twee beste vrienden, die heel nuchter in het leven staan, ook zeggen ‘Je kunt niet uitleggen wat je allemaal doet met de oefeningen, maar ik merk dat het bij je werkt. Ik gun het je.’ Of soms zeg ik zelf al ‘Ik had vandaag een event. Ik ga het niet uitleggen, maar het was prachtig’. Dat is alles wat telt!”

Is Miracle Roadmap ook iets voor jou?

Wil jij zelf ervaren hoe het is om door patronen heen te breken, en toe te werken naar een leven dat jij wél een tien waard vindt? Of je nu in een lastige situatie zit of gewoonweg stappen wilt zetten, Miracle Roadmap helpt je om meer uit jouw leven te halen. Lees wat dit 16-weekse programma inhoudt.

Meld je snel aan voor de volgende ronde! Dan kun je, net als Kees, mooie stappen maken.