Werken aan je seksuele relatie? Dan maak je maar zin! (of niet?)

Ik heb zin om te vrijen. Maar al snel voel ik bij de aanrakingen van mijn partner dat mijn lichaam meer gespannen wordt, in plaats van ontspannen. Ik probeer ‘meer te genieten’, want: “Ik had toch zin?!” Maar dat helpt niet bepaald. Hoe kan dit nou!? Hebben we eíndelijk een moment samen, is de ervaring teleurstellend. Niet wat ik gehoopt had. Waarom? Ik ben vanuit het verlangen naar ‘samen’, fijne seks, over allerlei gevoelens van mezelf heen gestapt. In mijn hoofd had ik bedacht dat ik lekker wilde vrijen, alleen mijn (emotionele) lichaam was nog niet zo ver.

Meer intimiteit met je partner begint bij jezelf

Echte verbinding, intimiteit, kun je niet afdwingen. Of creëren. Het gaat niet over standjes en nieuwe ervaringen. Echte intimiteit gaat over voelen. In het moment. Wat er ook te voelen is. Leuk of niet leuk. Dit voelen begint allereerst bij jezelf; intiem worden met jezelf. En nee, dan heb ik het niet over zelfbevrediging. Maar nieuwsgierig worden naar álle fysieke sensaties in je lichaam. Dus ook je emoties, want die kun je opmerken als sensaties in je lichaam.

Negatieve emoties als ingang tot meer intimiteit

De hele dag door heb je allerlei leuke en minder leuke emoties. Bewust, of onbewust. Als je dan opeens stilstaat, of beter gezegd ‘ligt’, dan voel je soms pas de kramp, spanning, of het verdriet in je lichaam. Niet waar je op zat te wachten voor dat leuke avondje seks. Dus de neiging is om die gevoelens (stress, angst, verdriet, boosheid) weg te drukken. Te negeren. Maar hierdoor verlies je de verbinding met jezelf. Met je lichaam. En daardoor ook met de ander. Want als jij niet ‘thuis’ bent in je eigen lichaam, hoe kun je de aanraking van de ander dan echt ontvangen?

Creëer ruimte voor álle gevoelens

Gevoelens manifesteren zich als sensaties in je lichaam. Hoe zou het zijn om op je zij naast elkaar te liggen, elkaars hand vast te houden, in de ogen te kijken en simpelweg te delen met je partner wat je voelt in je lichaam? Misschien voel je stekende hoofdpijn. Of warmte en kriebels in je onderbuik (bij de aanblik van de mooie ogen van je vriendin). Voel je dat je eigenlijk heel moe bent; je lichaam zwaar voelt. Of verdrietig; een samentrekkend gevoel bij je middenrif. Misschien voel je zo veel, dat je het niet kan delen. Durft te delen. Dan zeg je dat. De uitnodiging is: kun jij je gevoelens de ruimte geven, opmerken, zonder dat ze moeten verdwijnen. Je hoeft niet uit te zoeken waar ze vandaan komen. Het voelen en delen met je partner is genoeg.

Intiem zijn zonder seks

“Wat heeft dit met seks en intimiteit te maken?” Heel veel! Het klinkt simpel, maar het kan heel spannend, en daardoor intiem, zijn alles te delen wat je voelt. Juist wanneer alle gevoelens er mogen zijn, leuke en niet leuke, kan er spontane zin om te vrijen ontstaan. Zin die ontstaat vanuit je lichaam, niet vanuit je hoofd. En ja, soms voel je door de oefening dat je echt geen zin hebt. Dat je bijvoorbeeld te veel spanning voelt. Jammer. En teleurstellend soms. Maar dan ben je – zonder te vrijen – wél intiem met elkaar geweest.

Nog een paar tips voor je begint

Zet je een timer wanneer je dit samen gaat doen. Doe het vijf, tien, of vijftien minuten (of langer), maar beloof elkaar dat je niet stopt voor de timer gaat. Dit klinkt niet echt romantisch misschien, maar dit maakt het veilig voor de ander om zichzelf en zijn/haar gevoelens te delen.

  • Deel om de beurt wat voor sensaties je voelt;
  • Benoem lichamelijke sensaties: druk, tinteling, steken, warmte, kou, verkramping;
  • Sensaties zijn niet blijvend: je kan van kramp, naar vlinders in je buik en terug naar kramp;
  • Wees niet bang om (lange) stiltes te laten vallen – dit geeft je tijd om te voelen;
  • Geef de ander de ruimte om te vertellen wat hij/zij voelt: vul niet in of aan;
  • Probeer je gevoelens (en die van de ander) niet te duiden: zoek niet uit waar ze vandaan komen. Wat de oorzaak kan zijn. Laat ze er simpelweg zijn;
  • Je hoeft niets te doen met/aan de gevoelens van de ander, alleen aanwezig zijn;
  • Roepen de sensaties van de ander iets bij jou op? Mooi! Dan benoem jij gewoon weer jouw sensaties. ☺

En misschien nog wel het belangrijkste: alles wat jij (of de ander) voelt is goed!

Wil je met minder gedoe en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze programma’s en events. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!