Ademen door 1 neusgat: waarom?
Het advies om te ademen door 1 neusgat komt oorspronkelijk van James Nestor, een Amerikaanse wetenschapsjournalist en schrijver van het boek Breath: the new science of a lost art. Zijn advies is om alleen door je linkerneusgat in- en uit te ademen. In elk geval een tijdje.
Het idee is simpel. Je linkerneusgat staat in verbinding met de rechterhersenhelft en activeert ook het parasympathisch zenuwstelsel. Door in te ademen via alleen je linkerneusgat daalt je bloeddruk, neemt je hartslag af en ervaar je minder angst en stress. Hetzelfde ervaar je trouwens als je afwisselend door één van beide neusgaten ademt. Dus ook die tactiek werkt.
Waar dit effect door komt? Het heeft er vooral mee te maken dat je je bewust bent van je ademhaling als je jezelf uitdaagt om maar door 1 neusgat te ademen. Dat zorgt voor een daling van je bloeddruk en hartslag, waardoor je stress afneemt en je meer ontspanning voelt. Deze ademhalingsoefening kun je bijvoorbeeld inzetten als je je gestrest en onrustig voelt, moeilijk in slaap valt, veel piekert of gewoon een drukke dag hebt gehad.
Hoe kun je ademen door 1 neusgat?
Er zijn twee manieren om te oefenen met ademen door 1 neusgat:
- Je drukt je rechterneusgat dicht. Daardoor ga je automatisch een tijdje maar door 1 neusgat (je linkerneusgat) ademen.
- Je drukt afwisselend je linker- en rechterneusgat dicht. Dit heet de wisselende-neusgatademhaling. Dit is de meest gebruikte techniek en deze wordt ook wel ‘Nadi Shodhana’ genoemd.
Wat zijn de voordelen van ademen door 1 neusgat (Nadi Shodhana)?
De Nadi Shodhana-ademhaling heeft meerdere voordelen. Ook is deze oefening totaal niet lastig, waardoor je hem makkelijk kunt doen als je bijvoorbeeld niet in slaap valt of na een drukke dag snakt naar rust. Dit zijn de belangrijkste voordelen van ademen door 1 neusgat met deze techniek:
- Je ervaart meer balans tussen de linker- en rechterhersenhelft als je de wisselende-neusgatademhaling toepast.
- Je hartslag daalt en je ervaart minder spanning.
- Je hebt minder last van angst en stress.
- Je ervaart meer energie.
- Je kunt vrijer ademhalen.
- Je zit minder hoog in je ademhaling, waardoor je ook gedurende de dag meer rust hebt.
Wist je dat innerlijke vrede de oplossing kan zijn je stress?
Met innerlijke vrede bedoelen we dat je leven vrij is van onzekerheid, stress, angst, ontevredenheid, boosheid en belemmerende overtuigingen. Als je gelooft dat vrede van buitenaf komt, leef je in een wereld van stress en conflict. Maar als je weet dat vrede van binnen komt, leef je in een wereld van vrijheid en vreugde. Wil je meer weten over wat Innerlijke Vrede voor jou kan betekenen? We hebben er een gratis mini-training over gemaakt!
Hoe pas je de Nadi Shodhana-ademhaling toe?
Ademen door 1 neusgat doe je bij deze techniek als volgt:
- Ga ontspannen zitten, bijvoorbeeld in kleermakerszit of lotushouding. Recht je rug en laat je schouders en armen ontspannen langs je lichaam hangen.
- Leg je linkerhand in je schoot en zet je wijs- en middelvinger van je rechterhand tussen je wenkbrauwen.
- Gebruik je rechterduim om je rechterneusgat dicht te drukken en adem dan diep in door je linkerneusgat.
- Houd je adem kort vast.
- Sluit dan met de ringvinger van je rechterhand je linkerneusgat en laat je rechterneusgat weer los.
- Adem nu diep uit en nog een keer diep in door je rechterneusgat. Houd dan opnieuw je adem vast.
- Duw met je duim opnieuw je rechterneusgat dicht en adem uit en nog eens die pin door je linkerneusgat.
- Houd je adem kort vast.
- Sluit dan je linkerneusgat opnieuw en laat je rechterneusgat los.
Zo ga je ongeveer 5 minuten door. Je zult na afloop merken dat je rustiger ademt en je waarschijnlijk meer ontspannen en minder gestrest voelt. Je kunt deze ademhalingstechniek ook goed combineren met meditatie. Dan kun je nog meer ontspannen de dag starten, afronden of ermee verdergaan.
Ademhalen voor energie of rust
Ademen is nodig om in leven te blijven. Zover was je waarschijnlijk al. Maar niet iedereen doet het op een manier die rust en energie geeft. Veel mensen ademen heel snel en hoog en zitten daardoor standaard hoog in hun stressniveau. Door je bewust te zijn van je adem, kun je je ademhaling gebruiken om het juiste effect te bereiken.
Wist je dat je neusgaten meestal niet in dezelfde mate actief zijn op een bepaald moment? Je neusgaten wisselen elkaar na zo’n 3-4 uur af. Maar je kunt die afwisseling dus ook bewuster in gang zetten. Yogi’s zeggen dat ademhaling door je linkerneusgat je rust brengt, terwijl ademen door je rechterneusgat je juist energie oplevert. Goed om daarin af te wisselen dus!
Ademen door je neus is belangrijk
Of je nu ademhaalt door 1 neusgat of niet, het is sowieso belangrijk om adem te halen door je neus. Op die manier kun je rustig en diep naar je buik ademen. Dat stimuleert vervolgens de Nervus Vagus: een belangrijke zenuw die onderdeel is van het parasympathisch zenuwstelsel en die je helpt om rust te ervaren en stress en angst te tempereren.
Ben je gewend om altijd door je mond te ademen? Dan is het even wennen als je dat verruilt voor een neusademhaling. Zeker als je door 1 neusgat ademt. Het kan voelen alsof je te weinig lucht binnen krijgt. Maar dat is niet het geval. Het kost alleen tijd om een oude gewoonte af te leren en je lichaam te laten wennen aan de neusademhaling. Doe daarom regelmatig een oefening zoals die hierboven. Daarmee train je je lichaam om het ook met 1 neusgat aan te kunnen en zo via je ademhaling rustig en ontspannen te worden.